Руски проглашен службеним језиком у Севастопољу

miting u sevastopolju

СЕВАСТОПОЉ – Власти града Севастопоља, где више од 70 одсто становништва чине Руси, прогласиле су руски службеним језиком за употребу у званичној комуникацији. Кримски проруски премијер Сергеј Аксјонов најавио је да ће становницима полуострва дати могућност избора руског или украјинског пасоша. Опозвани председник Украјине Виктор Јанукович ће се сутра обратити јавности по други пут у нешто више од недељу дана из Русије.

11.19 – За одржавање референдума о статусу Крима који је заказан за 16.март, могло би да буде потрошено до 1,8 милиона долара, изјавио је проруски премијер Крима Сергеј Аксјонов, пренеле су данас РИА новости.

11.13 – У руском граду Чељабинск, на југу Урала, одржан је миран протест подршке руској мањини у Украјини коме је присуствовало 15.000 људи, јавља „Глас Русије“.

11.11 – Опозвани председник Украјине Виктор Јанукович ће се сутра обратити јавности по други пут у нешто више од недељу дана из Русије, објавиле су данас руске агенције.
„Он ће се јавности обратити у Ростову на Дону, а тачно време и место ће бити објављено касније“, изјавио је неименовани извор, а пренела агенција АФП.

Ту одлуку је јутрос потписао вршилац дужности председника градске управе Севастопоља, Дмитриј Белик, пренела је руска агенција Итар-Тас с.

У објашњењу се наводи да је градска управа Севастопоља, у складу са међународним законом и узимајући у обзир да је руски матерњи језик за велику већину грађана тог града, одлучила да руски користи као језик званичне комуникације.

До сада су власти званичне документе морали да пишу на украјинском, додаје Итар-Тас с.

Севастопољ се налази на Криму, али није званично део аутономне републике Крим, већ има статус града од националне важности у Украјини. Градске власти Севастопоља су, међутим, као и остатак Крима, одлучили да 16. марта одрже референдум о припајању Русији. У Севастопољу се налази база руске Црноморске флоте.

Аксјонов је најавио да ће становницима полуострва дати могућност избора руског или украјинског пасоша, уколико садашња украјинска територија постане део Русије после референдума 16. марта на Криму, јавила је данас руска новинска агенција РИА Новости.

Аксјонов, који се самопрокламовао за лидера Крима пре скоро две недеље пошто су проруси заузели локални парламент, изјавио је за руску агенцију да ће такође подстаћи употребу два језика – руског и кримско-татарског.
„Нећемо инсистирати на неопходности враћања украјинског пасоша и свако ће имати прилику да употребљава (свој) матерњи језик. Не желимо да ограничимо значај кримских Татара“, рекао је Аксјонов, пренела је агенција Ројтерс.

Полуострво у Црном мору има два милиона становника уз етничку већину Руса и са више од 250.000 аутохтоних Татара који су се вратили на Крим током 80-тих година прошлог века, пошто су у периоду владавине Јосифа Стаљина било протерани са својих огњишта.

Ројтерс наводи да се Татари противе „руској анексији Крима“.

Танјуг