Амерички плаћеници на Криму, ултиматум украјинским снагама

ruska vojska na krimu

КИЈЕВ – Ситуација на Криму и даље је изузетно напета и у знаку физичких сукоба цивила различите политичке оријентације, а према извештајима светских медија регистровано је појачано војно присуство будући да се на полуострву поред украјинских и руских снага налазе и новоформиране војне јединице Крима и амерички плаћеници.

16.36 – Представници снага самоодбране Крима дали су ултиматум украјинским снагама на Криму да до 20 сати по локалном времену предају оружје, јавила је украјинска агенција Униан, а пренео „Глас Русије“.

16.28 – Русија је блокирала излаз из залива Донузлав, на западној обали Крима, потопивши између две обале свој ратни брод „Очаков“, који од 2011. није у употреби, као и још два мања расходована брода.

15.47 – Руски председник Владимир Путин рекао је данас у телефонском разговору са британским премијером Дејвидом Камероном и немачком канцеларком Ангелом Меркел да је све што су власти на Криму предузеле у складу са међународним правом, саопштио је Кремљ.

14.27 – Украјински министар одбране у прелазној влади Игор Тењух изјавио је данас да не постоје планови да се оружане снаге Украјине упуте на Крим.

13.10 – У Севастопољу на Криму сукобили су се проруски и проукрајински активисти током одржавања „патриотског митинга“ за обележавање 200-годишњице од рођења украјинског националног хероја, песника Тараса Шевченка.

12.30 – Украјински премијер Арсениј Јацењук поручио је данас на митингу у Кијеву да Украјина неће дати ни „милиметар“ своје територије Русији .

12.28 – Русија се „гадно прерачунала“ тиме што су њене снаге ушле на украјинско полуострво Крим, упозорио је данас британски шеф дипломатије Вилијам Хејг у интервјуу медијској кући Би-Би-Си.

12.08 – Након појављивања видео снимака са неидентификованим наоружаним људима на улицама Доњецка, појавиле су се спекулације да су у тај град у источној Украјини стигли амерички плаћеници из компаније за обезбеђење „Блеквотер“. Најмање на два снимка, објављена почетком недеље на ЈуТјубу, виде се снажни, тешко наоружани војници без икаквих обележја на униформама како шетају улицама Доњецка који потресају проруски протести, пише данас британски лист „Дејли мејл“.

11.00 – Руско министарство спољних послова саопштило је данас да нове власти у Кијеву морају да спрече председничку кандидатуру ултранационалисте Дмитро Јароша.

10.00 – Руски војници преузеле су данас контролу над једном украјинском граничном испоставом на западу Крима и заробили тридесетак украјинских граничара, што је 11 испостава коју на Криму држе Руси, саопштио је портпарол украјинских граничара.

09.44 – Широм Украјине за данас су најављени патриотски митинзи, пошто се ова бивша совјетска република бори да обузда могући преокрет усред нараслих тензија између Русије и Запада око Крима.

КИЈЕВ – Ситуација на Криму и даље је изузетно напета и у знаку физичких сукоба цивила различите политичке оријентације, а према извештајима светских медија регистровано је појачано војно присуство будући да се на полуострву поред украјинских и руских снага налазе и новоформиране војне јединице Крима и амерички плаћеници.

Севастопољ на Криму био је данас поприште сукоба две групе активиста, између којих је избила туча током “патриотског митинга” поводом обележавања 200. годишњеце рођења украјинског националног хероја и песника Тараса Шевченка.

Према извештајима западних медија група од око 100 проруских демонстраната напала је припаднике обезбеђења проукрајинског митинга, али нема информација да је у тучи било озбиљно повређених.

Истовремено, неколико хиљада људи окупило се у Симферопољу да би подржали прикључење Аутономне Републике Крим Русији, а локалне власти позвале су грађане да на референдуму 16. марта гласају за уједињење са Русијом, пренела је агенција Итар-тас с.

Руски медији извештавају да су слична окупљања одржана и у Севастопољу, Јевпаторији и Керчу.

Претходног дана војне јединице Крима положиле су заклетву оданости народу Крима, а премијер аутономне области Сергеј Аксјонов изјавио је да је то био историјски догађај и истакао да су оружане снаге формиране да би браниле становништво, а не да би нападале било кога.

Украјински медији пренели су информацију да су проруске снаге на Криму дале ултиматум украјинској војсци да се предају вечерас до 20 часова, али та вест није званично потврђена.

Упоредо са дешавањима на Криму у Кијеву је одржан митинг на којем је премијер нове владе Арсениј Јацењук поручио да Украјина неће предати ни “милиметар” своје територије Русији, нагласивши да “Русија и њен председник треба то да знају”.

Јацењук је најавио да ће идуће седмице отпутовати у САД на разговоре са тамошњим званичницима о спору са Русијом око полуострва Крим, не наводећи више детаља о месту и формату састанака.

Снимци неидентификованих наоружаних људи на улицама Доњецка на истоку Украјине, који круже Интернетом, покренули су спекулације да су у тај град стигли амерички плаћеници из компаније за обезбеђење “Блеквотер”, пренели су западни медији.

Украјински граничари саопштили су данас да су руски војници преузели контролу на још једном граничном прелазу на Криму, наводећи да је 11 граничних пунктова у земљи под руском контролом.

Танјуг