Дрецун: Парламентарни избори на КиМ су заправо тест искрености шиптара према Београду

drecun_milovan_izdajnik

БЕОГРАД – Председник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је данас да ће 16. марта на Косову и Метохији Србија организовати изборе и да ће они показати колико је албанска заједница у јужној српској покрајини спремна на суживот са српском заједницом на тој територији.

Дрецун је, реагујући на изјаву заменице косовског премијера Едите Тахири, која је изјавила да Србија не може да организује изборе на Косову и да је Бриселски споразум означио крај мешању Србије у унутрашње ствари Косова, рекао да приштински званичници увек износе у јавност другачије ставове од оних договорених Бриселским споразумом када год је осетљива тема која може да доживи критику од албанске заједнице.
„Наравно да ће избори бити одржани. ОЕБС ће их надгледати и старати се да све прође у реду“, рекао је Дрецун гостујући на Б92.

Он је додао да се од албанских званчника може очекивати једино да промене терминологију, односно да изборе називају скупљањем гласова, а изборна места „некаквим центрима“.
„Ови избори ће бити тест за албанску заједницу на Косову и Метохији да се види колико је спремна на суживот са српском заједницом и колико су искрено посвећени нормализацији односа са Београдом“, закључио је Дрецун.

Заменица премијера Косова и шефица преговарацког тима Приштине у дијалогу са Београдом, Едита Тахири изјавила је данас за Радио Косово да Србија не може да организује изборе на Косову.

Она је казала да је Бриселски споразум „ознацио крај мешању Србије у унутрашње ствари Косова“ и да Срби могу да гласају само путем „техничких модалитеа које обезбеђује мисија ОЕБС“, пренели су приштински медији.

Танјуг