Нове проруске демонстрације у Доњецку

Doneck protest

Проруски активисти поново су данас демонстрирали у источној Украјини, упоришту свргнутог председника Виктора Јануковича, након што је Москва запретила да ће прекинути испоруку гаса тој земљи.

Активисти, који протестују 24 сата на Лењиновом тргу у центру Доњецка, под совјетском заставом са златним српом и чекићем, траже расписивање референдума о независности попут референдума који се на Криму одржава 16. марта. На скупу се окупило неколико хиљада демонстраната.

Украјинска полиција избацила је пре два дана проруске демонстранте из зграде локалне владе и привела 27 особа. Међутим, око 100 демонстраната и даље блокира зграду, коју су још у понедељак заузели, захтевајући приближавање Украјине Москви.

14:00 Пољска евакуисала конзулат на Криму

Пољска је данас евакуисала свој конзулат на Криму због нереда руских снага, саопштио је шеф пољске дипломатије Радослав Сикорски.

„Због непрекидних нереда руских снага тамо, ми смо невољно евакуисали наш конзулат на Криму у Украјини“, написао је Сикорски на Твитеру, а пренео Ројтерс.

12:46 Сергеј Лавров: Русија отворена за равноправан дијалог о Украјини

Русија је отворена за „поштен, равноправан” дијалог са другим државама о кризи у Украјини, изјавио је данас министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров.

„Отворени смо за поштен, равноправан и објективан дијалог са страним партнерима да бисмо пронашли начин да помогнемо Украјини да изађе из кризе”, рекао је Лавров на конференцији за новинаре после сусрета са саефом дипломатије Таџикистана Сироџидином Асловом.

12:09 Виталиј Чуркин: СБ УН није донео никакве одлуке о Украјини

У СБ УН није било никаквих дискусија поводом референдума на Криму нити су донете било какве одлуке, изјавио је данас руској телевизији амбасадор РФ у УН Виталиј Чуркин.

Према његовим речима, центар дипломатске активности поводом украјинске кризе се сада налази у контактима РФ и САД. „За сада је све у рукама шефа руске дипломатије и државног секретара САД и, наравно, највишег руководства наших двеју држава“, истакао је Чуркин.

Дипломата је, такође, изјавио да је неопходно испитати све догађаје који су довели до насилне смене власти у Кијеву.

10:56 Становници Севастопоља праве џиновску „живу“ руску заставу

Становници Севастопоља планирају да се у недељу окупе у центру града и направе од људи џиновску „живу“ руску заставу, која ће се видети са велике висине.

„У току информационог рата ми желимо да окупимо што више неравнодушних људи и да подигнемо „живу“ заставу и тако свету покажемо наше расположење, расположење кримског народа. Ми смо мирни грађани и пријатељи са Русијом. Русија нам није непријатељ, већ наша нада и заштита“, стоји у саопштењу организатора акције.

10:29 Јулија Тимошенко стигла на лечење у Берлин

Увече, 7. марта на берлински аеродром Шенефелд је слетео авион са бившом премијерком Украјине Јулијом Тимошенко.

Одмах после слетања она се упутила у клинику „Шарите“, где ће обавити третман лечења кичме. Лекари, који су је раније прегледали на територији Украјине, су говорили о неопходности хитне операције.

Тимошенко је 22. фебруара одлуком Врховне раде Украјине ослобођена из затвора. Она је служила казну, јер је оптужена за злоупотребу службеног положаја приликом потписивања споразума са Русијом о испоруци гаса.

10:00 У Украјини украдени ракетни системи „Игла“

Током недавних крвавих догађаја у Украјини са војних складишта је украдено неколико десетина преносних противваздушних ракетних система „Игла“, саопштио је новинарима високи војни украјински званичник.

Ново руководство министарства одбране Украјине предузима ванредне мере како би сакрило ову опасну информацију и замењује украдено камуфлажом и старим примерцима оружја, рекао је извор.

Преносни противваздушни ракетни систем „Игла“ је врло опасна врста оружја и намењен је за уништавање нисколетећих ваздушних циљева.

09:56 Русија ће оштро реаговати на санкције Европске уније

Москва одбија да говори језиком санкција, али неће оставити без одговора одлуку Европске уније да уведе санкције према Русима, јасно су ставили до знања у Министарству спољних послова Русије.

„У овом деликатном моменту када међународна заједница улаже све напоре да нађе излаз из кризе у Украјини, Европска унија је заузела крајње неконструктиван став и одбија да сарађује са Русијом по важним питањима за грађане и пословне кругове, укључујући либерализацију визног режима и потписивање новог основног споразума“ – изјавили су у МИП- у Русије.

Глас Русије