Распуштање „паравојних формација“ цивилне заштите и интеграција судства, па наставак дијалога у Бриселу

dacic-izdajnik-taci-zlocinac-keti-degenerik

ПРИШТИНА – Дијалог Београда и Приштине у Бриселу је за сада окончан, пише данас приштинска Трибуна наводехци да дијалог неће бити настављен док се не заврше избори у Србији, а да је „тешко да ће бити настављени и након формирања нове владе у Београду с обзиром да онда вероватно предстоје избори на Косову“.

Позивајући се на неименоване изворе Трибуна пише да је висока представница ЕУ одустала је од поновног сусрета док се не заврше избори у Србији, али Брисел, како се додаје, независно од тога инсистира да се организује још један сусрет како би се постигла „саглашност о судовима, распуштању „паравојних формација“ цивилне заштите и о статуту Заједнице српских општина“.

Без договора о та три питања није могуће спровести Бриселски споразум, наводи лист.

Према изворима Трибуне, тим Ештонове покушаће да договори наредни сусрет одмах након избора у Србији 16. марта, али то ће, како се додаје, бити тешко док Београд не формира нову владу.

Европске дипломате уз то страхују да би процес дијалога могли да одложе и превремени избори на Косову и да би уколико Косово не би имало владу у јуну то могло да угрози посредовање Ештонове.
„Јул и август су месеци одмора. Од септембра Брисел улази у процес избора и нових именовања. Након тога очекује се да Есхтонова буде на челу спољне политике ЕУ“, пише Трибуна уз закључак да дијалогу Београда и Приштине у актуелном формату отуда рок истиче у јуну.

Премијер Ивица Дачић изјавио је данас да ће дијалог са Приштином у Бриселу бити настављен после избора у Србији, док је потпаролка Ештонове Маја Кочијачић јуче рекла да је Брисел свестан да Србији предстоје избори и да се у овом тренутку не зна да ли ће следећа рунда бити пре или након њих.

Претходна рунда дијалога Београда и Приштине у Бриселу одржана је прошлог месеца, а председник владе Србије Ивица Дачић и ратни злочинац Хашим Тачи нису успели да усагласе ставове о правосудним аспектима формирања Заједнице српских општина на Косову.

Танјуг

Наслов и опрема: СРБИ НА ОКУП