Јосиповић: Славићемо Олују – акцију слободе

josipovic

ЗАГРЕБ – Хрватски председник Иво Јосиповић поручио је данас да Хрватска, без обзира на захтев Србије, неће престати да слави „Олују“ – акцију у којој је, како каже, осигурала своју слободу и територијални интегритет.

„Без обзира на то што из суседства очекују да престанемо да славимо Олују, ми то сасвим сигурно нећемо учинити“, јасан је био Јосиповић током пријема грађана на традиционалној „кафи“ у свом кабинету, осврнувши се на захтев званичног Београда да Хрватска 5. августа престане да слави Дан победе и домовинске захвалности.

Пред Међународним судом правде у Хагу хрватски правни тим ове седмице је износио аргументе по тужби за геноцид против Србије, а идуће недеље своје аргументе по противтужби износиће Србија која сматра да је Хрватска починила геноцид у „Олуји“, војној акцији из августа 1995, због чега тражи забрану њене прославе.
„Ми смо сада једно зрело, демократско друштво, које цени своју историју и свој Домовински, праведни одбрамбени рат. Наравно, тамо где је било злочина, па и с наше стране, спремни смо да реагујемо. Уосталом, видели сте и податке о броју поступака који се воде у Хрватској“, навео је председник Хрватске.

Упитан да ли очекује да ће Хрватска у Хагу успети да докаже геноцид, Јосиповић је навео да да не жели да се упушта у давање прогноза јер је, подсетио је, досадашња судска пракса показала да је геноцид врло сложено кривично дело.
„Рећи ћу само да је тужба врло комплексна, добро припремљена и да је наш тим чинио заиста све да успемо у томе, а шта ће бити резултат то заиста не треба овог тренутка прогнозирати. Морамо се стрпити и причекати“, рекао је председник.

Новинаре је занимало шта Хрватска може да очекује уколико пресуда буде да геноцида није било, преноси агенција Хина.
„Ако не буде геноцида, онда немамо шта посебно да очекујемо. У случају позитивне одлуке за нас, у тужби су наведена наша очекивања која се односе на кажњавање злочина, утврђивања судбине несталих, повратка културног блага и, наравно, одређена очекивања везана за штету“, објаснио је Јосиповић.

Танјуг