МУП Црне Горе протерује свештенике СПЦ!

reg-cg-spc

У данима часног поста и молитве уочи Христовог васкрсења, свештеницима из епархије Милешевске, Огњену Перковићу, Саши Јањићу, Боривоју Пантићу, Дарку Јањићу, Милану Стоиљковићу, Николи Орлићу, игуману манастира Света Тројица код Пљеваља, архимандриту Леониду и игуманијама Атанасији и Магдалени, који у граду под Голубињом живе десет и више година, стигло је решење МУП да напусте Црну Гору!

Решење је „оверио“ Директорат за управне унутрашње послове на чијем је челу Абид Црновршанин (кадар СДП), чиме је потврђено решење полицијске Подручне јединице Пљевља, која је одбила захтев свештеника за привремени боравак у Црној Гори, иако је, због погрешне примене прописа, исто решење истог органа Управни суд поништио у јуну прошле године!

Адвокат Јосиф Мићковић најавио је тужбу на ову одлуку.

– Разлози којима су се руководили органи у управном поступку за одбијање захтева за продужетак боравка свештеницима потпуно су неразумљиви и немају никакве везе са законским прописима на које се позивају. Доношење таквих решења, очигледно, мотивисано је некаквим другим разлозима, а не правним. Уколико првостепени орган донесе решења којима се мојим клијентима налаже да напусте Пљевља, односно Црну Гору, поднећу том истом органу захтеве за одлагање њиховог извршења, док се не окончају поступци у управним споровима – казао је Мићковић. – Верујем да ће Управни суд поништити незаконита решења МУП Црне Горе.

Огорчење не може да сакрије ни угледни пљеваљски лекар др Новица Станић, посланик Нове српске демократије (Демократски фронт).

СИЛА БОГА НЕ МОЛИ РЕЖИМ у Црној Гори наставља насилни притисак на СПЦ, угрожавајући на тај начин верска права која су темељ човечанства, заклињући се тобоже у европски пут! Барјактари тог прогона су кадрови ДПС и СДП коалиције, који пошто пото покушавају силом да промене статус цркве – каже др Будимир Алексић, професор Цетињске богословије. – Издржаће црква и надживети овај режим, као што је многе силне освајаче, идеологије, диктаторе, па ће и Мила и Ранка.

– Чак и у дане поста посвећеног највећем хришћанском празнику, кад свака хришћанска породица у миру и љубави, у посту и молитви ишчекује дан васкрсења Христовог овде у Пљевљима, српском народу и његовим свештеницима не дозвољава се тај мир, а ни верске слободе, наводно загарантоване Уставом и законима Црне Горе – каже Станић.

Пљевљаци су одлучни да подрже право својих свештеника да остану у овом граду, без обзира на ставове МУП, који је одлучан да их депортује из Црне Горе. Једну такву намеру грађани су осујетили у фебруару 2012. године кад су звиждуцима и погрдним скандирањем пред зградом локалне управе дочекали тадашњег премијера Игора Лукшића. Он им је обећао „решење“ проблема, после чега је решење о депортацији укинуто. Међутим, само привремено. Пре годину дана оно је поново активирано, али га је Управни суд Црне Горе поништио. Разлог – погрешна примена прописа од стране МУП Црне Горе, где су на кључним позицијама људи из СДП, коалиционе партије Ђукановићеве ДПС, чији челници и не покушавају да сакрију, најблаже речено, анимозитет према СПЦ.

Пошто се у Црној Гори ништа не дешава случајно, и нова претња депортацијом свештенству СПЦ дошла је у предвечерје избора. Овога пута локалних у Пљевљима, где ДПС и СДП никако да се помире са улогом опозиције.

СНП: ПРЕСТАНИТЕ СА ПРИТИСКОМ!

ПЉЕВАЉСКИ одбор Социјалистичке народне партије апеловао је на Министарство унутрашњих послова да, како су навели, престане са континуираним притиском на свештенство и монаштво Српске православне цркве у том граду и претњама да ће бити депортовани. Они су истакли да је то четврти пут у последње три године да МУП у првостепеном и другостепеном поступку одбија гостопримство свештеницима Српске православне цркве који службују у Пљевљима.

– Оно што је такође занимљиво јесте то да се све дешава углавном пред изборе, што наводи на сумњу да се не ради о правним, већ о политичким разлозима. Пред свим овим не могу остати равнодушни, посебно верници Српске православне цркве, као ни сви они који знају, хоће и умеју да поштују елементарна људска права и слободе – оценили су из СНП.

Новости