Хрватска страна у Хагу: У „Олуји“ Срби убијали Србе?

hag

БЕОГРАД, ХАГ – Саша Обрадовић, главни заступник Србије пред судом у Хагу по тужби Хрватске за геноцид. изјавио је да су докази хрватске стране прилично „танки и слаби“, пошто је та земља завршила излагање о својој тужби.

Како преноси РТС, Обрадовић је рекао да су током прошле недеље изнете тешке оптужбе, али да јавност није имала прилике да види да су докази на којима се ти наводи заснивају прилично танки.

Србија ће на тужбу Хрватске почети да одговара у понедељак, 10. марта, а током идуће седмице ће највишем суду УН изложити и аргументе о контратужби да су хрватске власти починиле геноцид над Србима из Книнске крајине током операције „Олуја“, у августу 1995.

Обрадовић је најавио да ће „јавност бити прилично изненађена“ када у понедељак српска страна буде проговорила о тим доказима о којима се „протекле недеље ништа није могло чути“.
„Наш тим неће порицати следеће недеље да су извршени тешки злочини. Оно што ћемо порицати, то је контекст догађаја у којем су извршени, то су докази за које сматрамо да су слаби – говорим, наравно, не о доказима који су утврђени од Хашког трибунала, већ о другим доказима које Хрватска нуди. Наравно, порицаћемо да су злочини који су извршени – извршени с геноцидном намером“, рекао је Обрадовић.

Оцењујући да је то „фер приступ“, заступник Србије је изразио наду да ће и хрватска делегација имати исти приступ када буде одговарала на српску контратужбу, „а не да тврди да су у операцији „Олуја“ Србе убијали Срби, као што је било у претходној, писаној фази поступка“.

Танјуг