Курт Вокер заговара „Дејтон 2“

dejton2

Бивши амбасадор Сједињених Држава у НАТО савезу, Курт Вокер је рекао да оно што се догађа данас у Украјини представља најозбиљнији изазов слободи, демократији, и сигурности у Европи, од краја хладног рата до данас

Курт Вокер је рекао да је међународна заједница свједок како и на западном Балкану оне мрачније снаге попуњавају празнине, те да, као и у Украјини данас, и на западном Балкану постоји ризик катастрофалног неуспјеха, успркос прогресу који је до сада учињен.

Догађаји у Босни и Херцеговини земљу држе у мјесту, првенствено због нефункционалних уставних аранжмана које је оставио Дејтонски споразум. Дејтонски споразум данас спријечава кретање БиХ напријед, и учвршћује етничке подјеле, и политичке структуре које не могу помаћи ствари напријед.

Такав Устав награђује политичаре који имају своје уске етничке агенде, и одавно је дошло вријеме да се започну преговори о Дејтону 2, о новим аранжманима владе. Но о таквим новим аранжманима се могу договорити само грађани БиХ, и то у контексту ширег, трансатлантског оквира којег предводе Сједињене државе и Европска унија.

На питање Гласа како види протесте у БиХ и шта би била његова порука демонстрантима, Вокер каже да сматра да су мирни протести у циљу захтјева за бољом, демократском перформансом политичких лидера и бољом, демократском владавином апсолутно логична ствар, и одговорност грађана у једном друштву.

– Протести не би смјели никада постати насилни, не би смјели промовисати подјелу у земљи, нити окретати једну етничку групу против друге. У том смислу мислим да требамо подржати наставак протеста. Сматрам да на БХ лидерима лежи огромна одговорност, они морају много боље служити народу, али исто постоји одговорност и на међународној заједници. Морамо помоћи грађанима БиХ да превазиђу одређене оставштине Дејтонског споразума, који је успоставио неефикасну владајућу структуру. Ако сви заједно будемо радили на томе, БиХ може постићи велики напредак. Она стоји већ неколико година у мјесту- рекао је Вокер.

РТРС