ПАРАСТОС ГАВРИЛУ ПРИНЦИПУ 28. АПРИЛА У ГРАХОВУ

gavrilo-princip 1

БОСАНСКИ ПЕТРОВАЦ, 7. МАРТА – Парастос Гаврилу Приципу и његовим родитељима Марији и Петру биће служен 28. априла, на дан Принципове смрти, на гробљу Мраморје, општина Грахово.
Парастос Гаврилу Приципу на гробљу Мраморје, гдје почивају Приципови родитељи, биће служен у оквиру обиљежавања 100 година од Сарајевског атентата. 

Благослов за парастос дао је Његово преосвештенство епископ бихачко-петровачки Атанасије током разговора са в.д. директора Републичког секретаријата за вјере у Влади Републике Српске Драганом Давидовићем и начелником Одјељења за односе и сарадњу са Српском православном црквом Мирком Марићем, наводи се на интернет страници Епархије бихаћко-петровачке.

Договорено је да на тај дан, у оквиру вјерског дијела програма, у храму Светих апостола Петра и Павла у Грахову буде служена Света архијерејска литургија, а потом на гробљу Мраморје освештано ново црквено звоно на капели – породичној гробници проте Илије Билбије, свештеника који је крстио Принципа.

Парастос ће бити служен и свештенику Милану Билбији којег су представници аустроугарске власти у Ливну, након Сарајевског атентата, сурово присиљавали да у крштеници преиначи /кривотвори/ датум рођења Принципа да би га, као пунољетног, могли осудити на смрт. На то свештеник Билбија није пристао, иако је био подрвргнут тортури, од чијих је посљедица преминуо.

Парастос ће бити служен и свим осталим жртвама сурове аустроугарске одмазде.
Након вјерског обреда, планирано је да на гробљу буде одржан и час историје.
Владика Атанасије упознао је госте са приликама и условима рада Епархије и приоритетним активностима и горућим проблемима које би у предстојећем периоду требало рјешавати.

Он је истакао као неприхватљиво настојање Меџлиса Исламске заједнице Босанска Крупа да подигне џамију у непосредној близини девастираног српског православног парохијског дома и мјеста страдања више од 60 Срба 1941. године у Говедарници код Босанске Крупе.

Давидовић је понудио помоћ Секретаријата у опремању конака манастира Рмањ у Мартин Броду.
Епископ Атанасије замолио је Давидовића да предсједнику Републике Српске Милораду Додику пренесе поздраве и изразе захвалности на разумијевању, бризи и помоћи, односно свему што је учинио и чини за Епархију бихаћко-петровачку.

СРНА