Тимошенко: Зауставите Путина

timosenko merkel klicko

КИЈЕВ – Бивша премијерка Украјине и једна од опозиционих вођа Јулија Тимошенко позвала је Немачку да одмах уведе санкције против Русије због опасности од дуготрајног герилског оружаног сукоба на Криму.

Према речима Тимошенкове, коју је интервјуисала агенција Ројтерс, руско преузимање Крима створило би дуготрајну опасност за цео регион.

У разговору који је обавила после састанка са немачком канцеларком Ангелом Меркел, Тимошенкова је оценила да су досадашње међународне мере против Русије биле неефикасне и позвала је на непосредну акцију како би се спречило “усијање”.
“До данас ови инструменти које су применили САД и ЕУ нису произвели опипљиве резултате. Уколико ови инструменти нису дали резултате, постоје две опције. Снажније санкције, ненасилне економске мере, а алтернатива је да се Крим препусти Русији”, рекла је Тимошенкова сумирајући разговор са немачком канцеларком.

Предлажући санкције против Русије она је рекла да оне “морају да буду убедљиве за (председника) Путина и да пошаљу најјачи сигнал да његове акције неће бити толерисане”.

Тимошенкова је истакла да САД и Велика Британије “имају озбиљну обавезу” да подрже Украјину, позивајући се на споразум са Кијевом о нуклеарном разоружању у замену за гаранције за њену територију.
“У погледу међународног права постоје јасно дефинисани жиранти земље, поименице Велика Британија и САД”, рекла је Тимошенкова додајући да Запад не би смео да допусти одвајање Крима од Укарајине.

Она је навела да би непосредна последица тога био герилски рат и упитала где би се Путин зауставио ако би му било допуштена војна кампања на Криму, закључујући да би “он ишао онолико далеко колико би му то било дозвољено”.

Јулија Тимошенко је недавно након насилне смене власти у Кијеву ослобођена из затвора у којем је била заточена после пресуде због финансијских малверзација, али је све време тврдила да је жртва политичког прогона.

Танјуг