Кацин сматра да је БиХ прегломазна, неодржива и да је време за промену

jelko peder

САРАЈЕВО – Известилац Европског парламента за западни Балкан Јелко Кацин сматра да кризу у БиХ треба заједнички да решавају САД и ЕУ, али и Србија и Хрватска које су потписници Дејтонског мировног споразума.

Кацин је поручио и да Србија неће бити дестабилизатор прилика у БиХ, као и да она није та која би, како је рекао, себи могла да дозволи да се не бори против организованог криминала и корупције и у БиХ, ако је то, како је рекао, главна порука унутар Србије.

За Кацина протести који су пре више од месец дана почели у Тузли и проширили се по целој БиХ нису изненађење.
„Изненађење је заправо што се они нису десили раније јер су с једне стране људи обесправљени, а на другој је бесперспективност. То је један од главних узрока очаја људи који протестују”, навео је Канцин.

Он је у изјави за сарајевски портал Клиx.ба оценио да је реакција власти у први мах била изненађујућа незрела.
„Једноставно не разумеју да људи очекују да политика, да држава, власт на нивоу државе или ентитета, кантона, дистрикта и општине раде у интересу грађана. То се углавном није показало и зато је дошло до ширења демонстрација и утемељених захтева људи да дође до промена“, навео је Кацин.

Ипак, он није сигуран да ће то „брзо уродити плодом“. Но, исто тако, одбацује тумачења да је реч о државном удару.

Верује да је време да се каже да је структура Федерације БиХ превише гломазна, неодржива са превише кантона и да су потребне рационализације. Кацина забрињава то што нико ни у Федерацији, а ни у РС на прво место не ставља питање економије. Сматра да је дошло време за промене, па и оне које се тичу Устава.

Танјуг