И Севастопољ хоће у Русију, Путин и Обама без договора

obama putin

СЕВАСТОПОЉ, МОСКВА, БРИСЕЛ – Градско веће Севастопоља, лучког града на Криму, где је смештена руска Црноморска флота, изгласало је одлуку, која одмах ступа на снагу, о придруживању Русији и прекидању свих веза са Украјином. Амерички председник Барак Обама и руски председник Владимир Путина нису успели током телефонског разговора да усагласе ставове о ситуацији у Украјини. ЕУ предузела прве конкретне мере против Русије.

10.00 – Украјинска Централна изборна комисија блокирала је приступ кримских власти бази података бирача, јавила је прес служба те комисије, пренела је РИА Новости. На Криму се 16. марта одржава референдум о отцепљивању од Украјине и припајању Русији.

8.38 – Руски парламент поштоваће „историјски избор“ Крима исказаног на референдуму о припајању Русији, изјавио је данас председавајући руске Државне Думе Сергеј Наришкин. „Поштоваћемо историјски избор народа Крима. Подржавамо слободан и демократски избор становника Крима“, рекао је Наришкин током састанка са кримским посланицима, јавиле су руске новинске агенције, а пренео АФП.

У саопштењу које је поставило на свој веб сајт, градско веће наводи да је донело одлуку да се „повеже са Руском федерацијом, као субјекат Руске Федерације“, пренео је АФП.

Веће Севастопоља је, такође, саопштило да у потпуности подржава одлуку парламента Крима да одржи локални референдум 16. марта на коме ће се око два милиона грађана те аутономне области изјашњавати о уједињењу са Русијом.

Ново украјинско руководство одбацило је одлуку кримских посланика као нелегитимну.

Европска унија суспендовала је преговоре о визној либерализацији и о склапању економских споразума са Русијом и позвала је да повуче оружане снаге из Украјине и приступи дијалогу са Кијевом.

Уколико Русија буде игнорисала захтеве ЕУ уследиће много озбиљније мере, суочиће се са тростепеним санкцијама и озбиљним последицама у билатералним односима са ЕУ, саопштио је председник Европског савета Херман Ван Ромпеј на конференцији за новинаре после данашњег ванредног самита.

Ромпеј је украјинску кризу окарактерисао „“можда највећом претњом на нашем континенту, још од ратова на Балкану“ деведесетих година прошлог века, а најављени референдум локалних власти на Криму о припајању Русији је описао као „супротан украјинском уставу и стога нелегалан“.
У заједничком саопштењу које је Ромпеј прочитао наводи се да, ЕУ од Москве тражи да повуче трупе у базе и приступи дијалогу са Кијевом у оквиру контакт групе у коју је ЕУ спремна да се укључи.

У телефонском разговору председника Русије и САД Владимира Путина и Барака Обаме закључено је да су њихови ставови о Украјини знатно другачији, али да две земље не би требало да жртвују односе због неслагања око једног, иако веома важног, међународног проблема.

У саопштењу које је Кремљ данас објавио, Путин је јуче рекао Обами да су нови лидери Украјине, који су дошли на власт у неуставном пучу, наметнули „апсолутно незаконите одлуке регионима на истоку, југоистоку земље и на Криму“.
Парламент Крима је јуче гласао за припајање тог црноморског полуострва Русији, а референдум о томе биће одржан 16. марта. Прозападни лидери су рекли да ће то бити кршење међународног права.

„Русија не може ингорисати позиве у помоћ по овом питању и поступа у складу са тим, уз апсолутно поштовање међународног права“, рекао је Путин, пренео је Ројтерс.
„Он је истакао огроман значај руско-америчких односа у гарантовању стабилности и безбедности у свету. Ове односе не би требало жртвовати због појединачних, мада изузетно важних неслагања око међународних проблема“, наведено је у саопштењу Кремља.

Путин је оштро бранио поступке Русије у Украјини, земљи коју назива „братском“, рекавши да Москва не стоји иза заузимања Крима где је стационирана руска Црноморска флота.

Он је демантовао оптужбе Запада да су његове снаге заузеле зграде државне администрације на том полуострву, тврдећи да су наоружане особе припадници локалних јединица за самоодбрану.

Путин је истакао да Русија жели да сарађује са западним силама, али да свако решење кризе мора бити засновано на споразуму који је, уз посредовање ЕУ, 21. фебруара потписао свргнути председедник Виктор Јанукович који је, према Путиновим речима, легитимни председник Украјине, наводи Ројтерс.

Руски председник је казао да се сложио са Обамом да министар спољњих послова Русије Сергеј Лавров и амерички државни секретар Џон Кери треба да наставе „интензивне контакте“ по питању Украјине.

Обама је позвао Путина да прихвати услове могућег дипломатског решења за кризу у Украјини.

Обама је рекао Путину да улазак Русије у Украјину представља кршење суверенитета и територијалног интегритета те државе, саопштила је Бела кућа, а пренео Ројтерс.

Танјуг