Русија Америци: Немојте ви о моралу, а бомбардовање Србије?

vladimir-putin3

Русија је данас оценила да је “циничан” и “неприхватљиво арогантан” објављени текст Стејт дипартмента који садржи списак “десет погрешних тврдњи” председника Владимира Путина о Украјини.

У тих десет тачака “цинично је искривљена стварност”, оценило је Министарство иностраних послова Русије у саопштењу. “Нећемо се повући пред пропагандном приземног нивоа. Поново имамо посла с неприхватљивом ароганцијом и претензијама на право на поседовања истине”, пише у руском документу.

“Сједињене Државе не могу имати право на моралисање о поштовању међународних стандарда и суверенитета других земаља”, указује се у саопштењу. “Шта је било бомбардовање бивше Југославије или упад у Ирак под фалсификованим изговором?”, пита министарство.

Стејт департмент је прошле ноћи критиковао ставове Путина о Украјини тако што их је побио тачку по тачку у тексту названом “Десет погрешних тврдњи” и упоредио ставове руског председника са изреком писца Фјодора Достојевског.

“Русија прича лажне приче да би оправдала своје нелегалне акције у Украјини, али свет није видео толико изненађујуће руско прозно дело још од када је Достојевкси написао да ‘формула према којој је два и два једнако пет, и није непривлачна’ “, објавио је Стејт департмент, алудирајући да Путин лаже.

Стејт департмент је навео десет изјава Путина којима он, како пише Вашингтон, “оправда руску агресију у Украјини”, а затим и “чињенице које он у својим тврдњама игнорише или искривљује”.

У америцком тексту се поводом Путиновог става да су војне објекте на Криму заузеле “одбрамбене групе грађана”, каже да су то припадници руске службе безбедности који користе возила регистрована у Русији и само о себи кажу ко су.

Стејт департмент поводом изјаве Путина о томе да Русија делује у оквиру Споразума о пријатељству са Украјином из 1997, каже да тај документ од Русије захтева да поштује територијални интегритет Украјине који Москва, међутим, сада крши.

У тексту Стејт дипартмента се оспоравају и Путинове тврдње о споразуму власти и опозоције у Украјини о решавању кризе, од 21. фенруара, о нелигитмности нове власти Украјине, о наводној хуманитарној кризи у тој земљи, и о угрожености руске мањине и руских војних база.

Представник званичне Москве навео и „примере америчких војних интервенција из даље историје далеко од националних граница и без реалне претње по безбедност САД” – Вјетнамски рат уз погинулих два милиона цивила, упад „под изговором заштите њихових грађана који су се само нашли у зони конфликта” у Либан, Доминиканску Републику 1965, напад на Гренаду 1983, бомбардовање Либије 1986. и три године касније окупацију Панаме.

„Па, ипак, усуђују се да прекоре Русију за ‘оружану агресију’ док се она залаже за своје сународнике, који чине већину становника Крима, како не би дозволила ултранационалистичким снагама да приреде још један крвави ‘Мајдан’“, навео је Лукашевич, а преноси Итар-Тас с.

„Нерви попуштају али то није разлог да се кривица пребацује на неког другог”, наводи се у саопштењу и додаје да у Вашингтону „наравно, не могу да признају да су сами потпиривали ‘Мајдан’, подстицали свргавање легалне власти насилним путем, чистећи пут онима који се сада издају за легитимну власт у Кијеву”.

„Стејт департмент покушава да игра на бескрупулозно једностраном тумачењу догађаја, као да није било многобројних сведочанстава недела које су починили радикали националисти, укључујући погубљења неподобних пред ТВ камерама или провокативних убистава снајперима, што се, између осталог, потврђује из ‘независних извора’“.

Итар-Тас с пренео је из Рима изјаву шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова после разговора са америчким државним секретаром Џоном Керијем да између Москве и Вашингтона још постоје разлике поводом Украјине а да намере САД да уведу санкције Русије представљају претње.

„Рекао сам још једном Керију, и он то схвата, да то уопште не помаже нормалном раду под претњом ултиматума и санкција”, рекао је Лавров.

Танјуг – Бета