„Визне забране, следеће је замрзавање средстава“: Европа најављује санкције против Русије у три корака

еу брисел

Лидери ЕУ запретили су Русију санкцијама, које би могле да укључују визне забране, замрзавање средстава и разна економска ограничења, све док се Русија не укључи у директне разговоре са пучистима у Украјини.

Као први корак, ЕУ је обуставила припреме за Самит Г8 и преговоре са Русијом у вези безвизног режима.

Председник Европског савета Херман Ван Ромпеј, је у четвртак упозорио да уколико не дође до де – ескалације ситуације у Украјини, о којој Москва говори, то ће „озбиљно утицати на односе између ЕУ и Русије“.

„Ако не буде било де – ескалације, ЕУ ће размотрити додатне мере, као што су визне забране, замрзавање средстава и отказивање самита Русија – ЕУ „, рекао је Ромпеј на конференцији за новинаре, како преноси Интерфакс.

Британски премијер Дејвид Камерон запретио је да замрзавање средстава и забрану путовања на неодређено, као мере које се могу изрећи Русији “ релативно брзо „, осим ако се не направи напредак у дијалогу са Украјином.

Француски председник Франсоа Оланд изјавио је да су даље економске мере против Русије такође могуће.

Према Камерону, који год корак санкција – од ова три буде примењен, могао би имати „далекосежне последице, укључујући и последице на широк спектар привредних области“.

Пољски премијер Доналд Туск рекао је да „нема ентузијазма“ у Европи за санкције Русији, али да је такав потез био „неизбежан“.

Немачка канцеларка Ангела Меркел је такође критиковала одлуку Кримског парламента у четвртак о приступању Руској Федерацији и најаву референдума  као „незакониту и неспојиву са украјинским уставом“.

После хитног састанка европских лидера у Бриселу, Меркелова је рекла да они „осуђују кршење суверенитета Украјине у вези са Кримом“ .

РТ – превод: СРБИ НА ОКУП