НАТО „грешком“ убио пет авганистанских војника

afghan-soldiers-nato-killed.si

КАБУЛ – Пет авганистанских војника погинуло је данас, а осам је повређено у нападу снага НАТО-а у Авганистану (Исаф) у провинцији Логар, јужно од Кабула, објавили су авганистански званичници.

НАТО је потврдио убиство „грешком“ пет авганистанских војника у операцији коалиције.

„Можемо да потврдимо да је најмање пет авганистанских војника грешком убијено јутрос током операције у источном Авганистану“, рекла је за агенцију Франс прес портпаролка НАТО-а Катлин Сноу.

Ваздушни напад догодио се рано јутрос у области Шарк у провинцији Логар, рекао је портпарол авганистанског министарства одбране.

Погођена је база авганистанске војске на брду у области Шарк.

„Американци су били на том положају раније, а од кад су га напустили, ту је распоређена авганистанска војска“, рекао је портпарол локалних власти Калилулах Камал. Он је рекао да се ради о нападу беспилотне летилице.

Убиство пет војника може даље да затегне односе између владе у Кабулу и њених савезника из НАТО који се боре против талибанских побуњеника свргнутих с власти 2001.

Како наводи Би-Би-Си (ББЦ), овај инцидент ће сигурно додатно наљутити авганистанског председника Хамида Карзаија, који је оштро критиковао нападе беспилотних летилица снага НАТО-а на положаје побуњеника у којима су често страдали цивили.

Бета