Заступник Хрватске: ЈНА са паравојним снагама нападала и уништавала хрватска села и њихово становништво

dru-HAG-MEDJUNARODNI-SUD-PR

ХАГ – У наставку расправе пред Међународним судом правде, у спору Хрватске и Србије по међусобној оптужби за геноцид, Хрватска је у четвртак изложила детаље масовних убистава, силовања, депортације и других злочина над хрватским цивилима, тврдећи да су их српске снаге 1991-92. починиле с геноцидном намером да Хрвате делимично униште.

Заступник Хрватске Даворин Лапаш рекао је да је од августа 1991. ЈНА, заједно са паравојним снагама, нападала и уништавала хрватска села и њихово становништво.

Лапаш је изнео преглед тих напада, наводећи да су „многи цивили масакрирани“ у селима попут Даља и Ердута, да је у Пакрацу „отето“ 176 мештана и да је 49 касније пронађено у масовној гробници, укључујући десетогодишње дете, док је у Товарнику „масакрирано 48 цивила“.

„Војници ЈНА директно су били умешани у та убиства“ или су омогућили паравојскама да то учине, тврдио је хрватски заступник, наглашавајући да докази показују да је „очигледна одговорност Србије“ за та злодела. Напади су били усмерени на Хрвате „који нису отишли“ из својих села, већином старе и немоћне, „с намером да буду уништени“ како би те територије биле укључене у уједињену српску државу.

До јула 1992, прецизирао је Лапаш, српске снаге брутално су убиле 3.656 несрба у источној Славонији, Барањи и Книнској крајини, који су касније ексхумирани из више од 100 масовних гробница. Аргумент из поднесака Србије да су у тим гробницама „релативно мале групе преминулих“, Хрватска је одбацила прецизирајући да је у Вуковару у једној гробници било 938 тела, у селу Ловас 68, а на Овчари више од 200.

О сексуалном насиљу, мучењу и депортацијама, као „систематском покушају уништавања“ хрватског становништва, говорила је шефица делегације Хрватске Весна Црнић-Гротић.

Она је, као пример, навела да је у Вуковару једна жена била вишеструко силована, што је посматрала њена „сестра која је и сама била озбиљно сексуално злостављана“. Српски војници у Товарнику су силовали „две петнаестогодишњакиње, пре него што су их убили“.

Британски професор Џејмс Крофорд (James Crafword) доказивао је, у име Хрватске, да се одговорност за „геноцидна“ злодела ЈНА, територијалне одбране, српске милиције и паравојних формација може приписати Србији.

Од 10. марта, заступници Србије ће узвратити излагањима о хрватској тужби, али и контратужби коју је званични Београд поднео против Загреба. Друга рунда размене аргумената биће, уз паузе, одржана од 20. марта до 1. априла.

Новак Лукић: Хрватска није представила ништа ново пред МСП у Хагу

Београд – Члан српског правног тима адвокат Новак Лукић изјавио да Хрватска није представила ништа ново током четири дана усменог представљања своје тужбе за геноцид.

„Иако су нам првог дана у уводном делу рекли да ће бити и неких нових чињеница које су набавили након предаје писаних поднесака, до данашњег дана нисмо чули ништа ново. Сада се прешло на правну аргументацију, што се са изношењем агрумената Хрватске стране завршава у петак“, рекао Лукић у емисији Таласање Радио Београда.

Он је подсетио да српски тим почиње представљање своје контратужбе против Хрватске за геноцид у понедељак, и да ће излагање трајати до краја наредне седмице.

На питање да ли ће окосница изношења аргумената српске стране бити акција „Олуја“ или ће се осврнути и на Други светски рат, Јасеновац и НДХ, члан српског правног тима је рекао да се не може избећи и историјски контекст у коме се реч геноцид јавља у свести Срба.

„Значајно време ћемо посветити одговарању на аргументе хрватске тужбе, али равноправно ће бити презентована наша контратужба. Ми ћемо се пре свега бавити правном аргументацијом, а дотаћи ћемо се и чињеничног контекста, па у том смислу бавићемо се и контекстом у коме се реч геноцид јавља у нашој свести“, рекао је адвокат Лукић.

У истој емисији Радио Београда хрватски публициста и филозоф професор Жарко Пуховски рекао је да процес пред Међународним судом правде у Хагу не изазива велику медијску пажњу у Хрватској, као и да тај процес неће имати великог утицаја на односе две државе.

Он сматра да су протекле године, садашњост као и недавни сусрет Пусић-Вучић у Београду, показали да су политичари на обе стране потпуно имуни на приче о ратним злочинима и да они своје односе развијају добро, напомену је хрватски публициста.

„Оно што бих ја рекао је веома једноставно – никаквог утицаја на односе Србије и Хрватске ово суђење неће имати, напротив. На односе две земље већи утицај има чињеница да је Хрватска ушла у ЕУ, него суђење. То је много веће оптерећење за хрватско-српске односе“, навео је Пуховски.

Према његовим речима, тај спор у овом тренутку је боље за оба друштва, па макар била принуђена са стране да се баве непријатним темама из прошлости, јер оба друштва то успешно покушавају да забашуре када се ради о тзв. нашим злочинима. „И с друге стране, мислим да се ради не само о подсећању на грозоте које су чињене са обе стране (иако не на обе стране једнако) него и о освешћивању обе стране да неке ствари не могу бити допуштене ма колико се патриотски чиниле оправданим. То би се догодило уколико би читав процес био заборављен и медијски скрајнут“, навео је Пуховски.

У том случају, како је додао, ефекти процеса били би још мањи него што би овако могли бити.

Он је ипак упозорио да би могле да се осете последице суђења у делу хрватског друштва.

„По мом суду, могло би бити последица у односу хрватске етничке већине према српској етничкој мањини у неким деловима Хрватске“, напоменуо је он.

Бета-Танјуг