НАТО прекида контакте с Русијом

andreas fon rasmussen

Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен каже да Алијанса обуставља редовне контакте са Русијом и интензивира сарадњу са Украјином. Наоружане особе претиле изасланику УН на Криму, после чега је он напустио Крим. Џон Кери и Сергеј Лавров почели серију састанака. Проруски демонстранти поново заузели зграду владе у Доњецку.

23.55 – Барак Обама и Дејвид Камерон оценили да је стање у Украјини „неприхватљиво“ и да Русија већ плаћа цену своје интервенције, саопштила Бела кућа.

23.40 – Oдлука НАТО да ограничи сарадњу с Русијом могла би да има ефекат бумеранга, рекао стални представник Русије при НАТО Александар Грушко.

23.15 – Кери и Лавров договорили у Паризу да наставе преговоре како би покушали да утврде план за окончање кризе у Украјини.

22.00 – Специјални изасланик УН Роберт Сери напустио Крим, јавља АП.

21.20 – Пентагон удвостручио број борбених авиона у мисији НАТО над Балтиком. Мисија ојачана и авионом за претакање горива летилицма у ваздуху.

20.45 – На иницијативу немачке стране, Владимир Путин и Ангела Меркел разговарали телефоном о ситуацији у Украјини, саопштено из Кремља.

20.00 – НАТО до даљег обуставио редовне контакте са Русијом на цивилном и војном нивоу и интензивираће сарадњу са Украјином, рекао генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен.

19.30 – Роберт Сери одлучио да скрати посету Украјини после претњи неименованог наоружаног мушкарца.

18.23 – Русија расписала међународну потерницу за лидером украјинских десничара Дмитром Јарошом, због позивања на тероризам. Јарош је током митинга у Кијеву позвао лидера чеченских исламиста Доку Умарова на заједничку борбу против Русије.

Jaros.jpg
Јарош на митингу у Кијеву

18.00 – УН демантовале информацију да је специјални изасланик Роберт Сери отет на Криму. Њему су непознате особе претиле и рекле му да оде са Крима, рекао заменик генералног секретара УН Јан Елијасон. Напетост трајала два часа, Елијасона полиција извела из хотела.

Elijason.jpg
Елијасон у хотелу на Криму

17.52 – Проруски демонстранти поново заузели зграду регионалних власти у Доњецку. У сукобима са полицијом повређено десетак особа. За касније данас, у том граду, најављен протест присталица јединствене Украјине.

Donjeck2.jpg
Гужва у Доњецку

17.14 – Сергеј Лавров и Џон Кери у Паризу разговарали о украјинској кризи. Кери затражио директан дијалог Москве и Кијева о решавању тог проблема.

13.09 – ОЕБС послао 35 војних посматрача у Украјину, на захтев власти у Кијеву. Кијевски медији јављају да посматрачима није дозвољен улазак на Крим.

12.30 – Европска комисија понудила Украјини пакет помоћи вредан 11 милијарди евра, рекао је председник ЕК Жозе Мануел Барозо.

11.15 – Министарство одбране Украјине саопштило је да су руске снаге делимично окупирале две ракетне базе на Криму. Складишта ракета и даље под украјинском контролом, јавља АФП.

10.35 – Москва не може да нареди јединицима самоодбране да се врате у базе, јер то нису једнице руске војске, каже Сергеј Лавров. Лавров истиче да је особље Црноморске флоте на својим редовним позицијама.

Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен саопштио је да је Алијанса до даљег обуставила редовне контакте са Русијом на цивилном и војном нивоу и да ће интензивирати сарадњу са Украјином.

Donjeck.jpg
Руска и украјинска застава у Доњецку
Вучић: Не мешамо се у оно што нема везе с нама

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић рекао је да се Србија увек залаже за поштовање начела међународног права.

„Не желимо да се мешамо у оно што с нама нема никакве везе. Кад се слонови туку, обично мишеви страдају, а ми нећемо да наш народ страда“, изјавио је Вучић новинарима приликом обиласка Рударско-топионичарског басена „Бор“.

Нагласио је да у Србији држава гарантује безбедност свим грађанима и да је немогућ „украјински сценарио“.

Шта год ко подразумевао под тим – батинање полицајаца, демонстраната, цепање територија, пребијање или убијање, тога у Србији неће бити, поручио је Вучић.

„Суспендовали смо све контакте особља, цивилне и војне и отказали прву заједничку војну мисију“, рекао је Расмусен новинарима након сусрета са руским амбасадором у седишту НАТО.

Расмусен је, међутим, истакао да ће канал комуникације остати отворен преко Савета НАТО-Русија, у коме су шефови дипломатских мисија земаља чланица и Русије.

Расмусен је указао да је до суспензије односа дошло због руског кршења међународних обавеза и повреде суверенитета и територијалног интегритета Украјине.

Одлука НАТО да ограничи сарадњу с Русијом могла би да има ефекат „бумеранга“, изјавио је данас стални представник Русије при НАТО Александар Грушко.

Према речима Грушка, Русија је међусобно повезана са Европом и Украјином, и санкције ће се вратити и нанети штету онима који их уводе, известила је Раша тудеј.

Представник Русије у НАТО оптужио је Алијансу да примењује дупле стандарде и стереотипе „хладног рата“ према Русији, пошто је НАТО, након данашњег састанка, саопштио да ће преиспитати сарадњу са Русијом због напетости око Украјине.

Као одговор на руско преузимање Кримског полуострва у Украјини, Бела кућа је предузела мере да подржи одбрану америчких савезника у Европи.

Говорећи у Одбору Сената Конгреса САД за оружане снаге, секретар за одбрану Чак Хејгел је рекао да САД убрзавају обуку пољских ваздухопловних снага и да повећавају учешће америчких снага у надзору ваздушног простора балтичких земаља.

Хејгел је рекао да је командант Здруженог генералштаба Оружаних снага САД, генерал Мартин Демпси, данас разговарао са својим руским колегом.

У тренутку када Вашингтон најављује економске санкције Москву, државни секретар САД Џон Кери и руски министар спољних послова Сергеј Лавров почели су у Паризу серију састанака усмерених ка решавању украјинске кризе.

После данашњег састанка, шефови руске и америчке дипломатије су рекли да су се сложили да наредних дана наставе разговор.

Сергеј Лавров је поменуо потребу да се размотри „како помоћи стабилизовање и нормализацију стања, и превазилажење кризе“, док је Џон Кери предвидео „интензивне разговоре“ наредних дана.

Спровођење споразума опозиције и Јануковича

Лавров је после састанка са својим америчким колегом Џоном Керијем рекао да су се „сагласили да помогну Украјинцима да спроведу споразуме (закључене у Кијеву) 21. фебруара“.

Ти споразуми предвиђају оснивање владе националног јединства, повратак на Устав из 2004. и превремене председничке изборе.

Проруски демонстранти заузели зграду регионалне владе у Доњецку. Иако је ситуација на полуострву Крим и даље напета, у последња 24 часа није било озбиљнијих инцидената.

Уочи сусрета у Паризу, француски министар спољних послова Лоран Фабијус рекао је да светске силе морају да се потруде и поново успоставе дијалог о кризи у Украјини.

Упркос знатним разликама у ставовима, обе стране су показале спремност да започну дијалог.

Двојица званичника састала су се данас послеподне, током међународне конференције о Либану која се одржава у Јелисејској палати.

Тема разговора Лаврова и Керије, између осталог, јесте и идеја немачке канцеларке Ангеле Меркел о оснивању међународне контакт групе за Украјину.

Барак Обама и Меркелова оценили су у телефонском разговору да је за смиривање ситуације у Украјини важан долазак међународних посматрача, саопштио је извор из Беле куће.

Како преноси Франс прес, Меркелова и Обама закључили су да је од велике важности смиривање ситуације у Украјини, долазак међународних посматрача и почетак дијалога између Москве и Кијева.

Krim-baza.jpg
Проруске трупе испред украјинске базе у Приволноју на Криму

На инсистирање немачке канцеларке, Меркелова је данас разговарала телефоном и са руским председником Владимиром Путином.

Москва је снажно осудила недавну промену власти у Кијеву, после вишемесечних уличних протеста и нереда у којима је погинуло више од 90 људи.

Сергеј Лавров и висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон сагласили су се да одржива нормализација стања у Украјини треба да се базира на главним принципима Споразума о решавању кризе од 21. фебруара, укључујући реализацију уставне реформе, која би уважавала интересе свих региона.

Уставна реформа уважила би у пуној мери интересе свих региона Украјине без изузетка, формирање владе националног јединства, разоружавање нелегалних формација и њихово уклањање са улица украјинских градова“, нагласио је Лавров, пренео је Итартас.

Кери је јуче током своје прве посете Кијеву од када је у Украјини власт преузела нова влада, пооштрио тон у критици руског председника Владимира Путина.

„Мислим да је јасно да Русија чини све што је могуће како би нашла оправдање да изврши инвазију на Украјину“, рекао је амерички државни секретар на конференцији за новинаре у Кијеву, додавши да нема показатеља да су руски грађани били у опасности протеклих дана у Украјини.

Према његовим речима, јасно је да је Русија радила на томе да „створи изговор како би могла да изврши инвазију на Крим“.

Ukrajina-brod.jpg
Брод украјинске морнарице у Севастопољу

Владимир Путин је рекао да је у Украјини изведен државни удар и нагласио да засад нема потребе за применом силе на Криму, али да Русија задржава право да ангажује војску „као последње средство“.

Путин је, на првој конференцији за новинаре откад је Виктор Јанукович напустио Кијев, оценио да се само на један начин може проценити оно што се десило у Кијеву и Украјини, „а то је антиуставно и оружано преузимање власти“.

Јуче се догодио најозбиљнији инцидент на Криму између украјинских и проруских трупа. Проруске снаге, које су преузеле контролу над базом Белбек на Криму, испалиле су неколико метака у ваздух у знак упозорења, док им се приближавало око 300 украјинских војника, раније запослених у тој бази.

Украјински војници су се, недуго затим, окренули и отишли.

Руске снаге су преузеле контролу над граничним прелазом, с украјинске стране, који Русију и Крим повезује линијом трајекта, а којим су почеле да превозе камионе пуне војника.

Најмање 700 украјинских војника прешло је на страну проруских снага на Криму.

РТС