Самозвани украјински парламент разматра укидање ћирилице и њену замену латиницом?

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Шојгу: На Криму нема руске војске.  Власти у Кијеву спремне да разместе ПРО САД у замену за помоћ. Доњецк скупља потписе за референдум. Канада суспендује све војне односе са Русијом

5. 5. 2014.

20:25   Лавров ће се састати са потписницима споразума од 21. фебруара – Сергеј Лавров је саопштио да ће се ускоро састати са министрима спољних послова Француске, Немачке и Пољске, који су потписали споразум између украјинског председника Виктора Јануковича и опозиције 21. фебруара.

20:20   Лавров са Керијем о кризи у Украјини – Руски министар спољних послова Сергеј Лавров и амерички државни секретар Џон Кери су изразили уверење да би требало да обе стране у украјинском сукобу требало да помогну и да испуне обавезе из споразума од 21. фебруара. “Договорили смо се да Украјини треба помоћи да испуни обавезе споразума од 21. фебруара”, рекао је Лавров.

“Имали смо састанак са Џоном Керијем о ситуацији у Украјини, као и о свим акцијама које наши партнери покушавају да ураде преко активности ОЕБС-а, Савета Русије, НАТО-а и других међународних организација, које не помажу стварању атмосфере дијалога,” рекао је Лавров. “Џон Кери је признао да треба створити конструктивно окружење.”
САД су сагласне да ултиматуми и претње компликују рад усмерен на процес конструктивног дијалога и сарадње, нагласио је Лавров.

20:00   Крим формира своје правосудне и безбедносне органе – Крим формира своје тужилаштво, МУП и Службу безбедности, саопштио је председник Врховног савета аутономне републике Владимир Констатинов.

Севастопољ, град од државног значаја у Украјини, могао би да уђе у састав Аутономне републике Крим после референдума, рекао је он на седници Савета министара Крима.

Аутономна република Крим и Градски савет Севастопоља одбили су да признају легитимитет нове власти у Украјини.

Референдум о будућности Крима заказан је за 30. март.

19:50   Демонстранти у Харкову траже референдум о статусу – Око 5000 људи окупило се данас код зграде Харковске регионалне управе са захтевом о одржавању референдума о статусу овог украјинског региона.

Демонстранти инсистирају на оставци новог губернатора Игора Балуте, кога је Кијев поставио. Демонстранти скандирају „Русијо, помози“, „Доле хунта“, „Харков је наш“, „Подржимо Севастопољ и Крим“.

У овом тренутку зграду регионалне администрације обезбеђује око 500 припадника полиције. На трг, такође долазе, снаге жандармерије.

17:50   Састанак председника Русије, Белорусије и Казахстана поводом кризе у Украјини

17:35   Демонстранти заузели зграду регионалне администрације у Доњецку – Учесници митинга са проруским паролама заузели су зграду Доњецке регионалне админитрације.

Демонстранти су пробили кордон жандармерије Украјине, после чега су упали кроз поломљена улазна врата у административну зграду.

Демонстранти су дошли са руским заставама и скандирали Беркут, Русија, Референдум.

Војници су се повукли, а из кабинета шефа регионалне администрације на 11. спрату окачена је застава Русије.

Демонстранти захтевају одржавање референдума о будућем статусу региона и смени руководства безбедносних структура.
17:25   Мајдан: “Неугодна истина” – пуцање у леђа  

17:20   Украјина разматра укидање ћирилице – Украјински парламент разматра укидање употребе ћирилице, и њену замену латиницом, саопштава извор близак украјинској Врховној Ради.

Украјински језик, заједно са руским, припада групи словенских језика који користе ћирилицу.

Раније, украјински парламент, Врховна Рада поништила је закон који је дао правни основ за регионалну употребу мањинских језика, укључујући руски. Закон од 2012. дозвољавао је у регионима руског говорног подручја Украјине да се корист руски у званичном послу, образовању и неким другим областима.

17:05   Кери, Хејг и Дешитса о увођењу посматрача на Крим и у источну Украјину – Државни секретар САД Џон Кери, министар спољних послова Велике Британије Вилијам Хејг и министар спољних послова именован од стране власти у Кијеву, Андреј Дешитса, договорили су током њиховог састанка у Паризу да “треба да међународни посматрачи буду распоређени одмах у источној Украјини и на Криму,” према заједничкој изјави.

16:55   Украјина увела посебну контролу на граници са Кримом – Украјинска државна гранична служба је увела посебну контролу приступа на граници са Аутономном Републиком Крим, рекао је Павел Шишолин, шеф Украјинске граничне службе, стављен на ту дужност од стране режима у Кијеву.

Према његовим речима, сада постоји више од 300 граничара, на контролним тачкама, те контролишу саобраћај у оба смера.

16:40   Расмусен и Ромпеј о Украјини – Генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен ће се састати са председником Европског Савета, Херманом Ван Ромпејом саопштава прес-служба НАТО-а. Обе стране су потврдиле да ће разговори бити у вези кризе у Украјини.

15:50   У Кијев стижу војни посматрачи из САД, СРН и Швајцаске –  САД, Немачка и Швајцарска шаљу војне посматраче у Украјину на захтев Кијева, саопштио је ОЕБС. Одговарајуће одлуке донете су пошто је Украјина упутила позиве земљама чланицама ОЕБС-а (Европске организације за безбедност и сарадњу).

Међутим не ради се о слању мисије под „заставом“ ОЕБС-а, већ о слању ненаоружаних војника посматрача ових земаља. Свака земља може да упути на позив друге навјише два војна експерта. За боравак на Криму неопходна је дозвола локалних власти.

15:30   Украјинском парламенту поднет нацрт закона о чланству у НАТО –  Врховној ради Украјине поднет је нацрт закона, који дефинише опредељење ове земље за улазак у НАТО, саопштено је данас из секретаријата парламента.

Нацрт закона поводом чланства Украјине у НАТО припремили су посланици пратије „Отаџбина“, која сматра да ванблоковски статус Украјине земљи није донео гаранције безбедности“.

Закон, који дефинише „ванблоковски статус“ Украјине донет је у Врхоној ради 1. јула 2010. године.

13:25   Власти у Кијеву спремне да разместе ПРО САД у замену за помоћ –  Украјински амбасадор у Белорусији Михаил Ежел изјавио је да је могућност размештања америчке ПРО у његовој земљи у замену за америчку финансијску помоћ Кијеву – тема преговора.

„То је питање преговора. Као што се каже „укључимо се у борбу – схватићемо“ одговорио је амбасадор новинарима у среду у Минску на питање о могућем размештању америчке ПРО на територији Украјине као услову пружања финансијске помоћи овој земљи у насталој кризној ситуацији.

13:05   САД и ЕУ припремале државни удар у Украјини –  САД и Европска унија припремали су „евромајдан“ у главном граду Украјине неколико година, изјавио је у интервјуу интернационалном каналу „Прес-ТВ“ бивши амерички обавештајац Скот Рикард.

Према његовим речима директни државни трошкови САД за протест у Украјини премашили су пет милијарди долара. Као особе, које се налазе међу главним спонзорима државног удара у Украјини, бивши агент ЦИА именовао је оснивача интернет аукцијске куће Ибеј Пјера Омидиара и америчког милијардера и берзанског шпекуланта Џорџа Сороса.

Према мишљењу Рикарда узроци украјинских догађаја су економски и геополитички. Запад је покушао да увуче Украјину, као и друге бивше совјетске републике у НАТО.

12:45   Крим и Татарстан потписали низ уговора о сарадњи –  Аутономнa Републикa Крим и Татарстан потписали су споразум о трговинско-економско, научно-техничко и културној сарадњи. Споразум је потписан у згради Савета министара Крима у Симферопољу.

“Захвални смо нашим пријатељима из Републике Татарстан и што је  Рустам Миниханов нашао времена у овом тешком тренутку и дошао на Крим да помогне у решавању наших проблема ” – рекао је премијер Сергеј Аксјонов.

“Ми смо забринути због свега што се дешава овде, јер мир и хармонија су најважније за оно, за шта морамо да се боримо. Већ смо одржали састанак са Кримским парламентом и нашом браћом – кримским Татарима” – рекао је председник Републике Татарстан Рустам Миниханов.

“Имамо доста области за сарадњу, и инвестиционе атрактивности Крима су очигледне, а посао Татарстана је да дође овамо са инвестицијама” – рекао је Миниханов.

12:20 Полиција у Доњецку наредила евакуацију Регионалне управе због дојаве о бомби – Украјинска полиција је наредила проруским демонстрантима да напусте регионалну администрацију региона Доњецк, рекавши да су добили дојаву о бомби у згради. Активисти празне зграду и стоје на тргу у близини.

Евакуација је учињена непосредно пре конференције за штампу Павела Губарева, који је изабран за место гувернера упркос претходном именовању олигарха на место гувернера од стране Кијева.

Губарев је саопштио је да је полиција скинула руску заставу, коју је раније ставио демонстрант и позвао демонстранте да се окупе на митингу против, како је рекаоо, “кијевског трика да изведе ново обарање владе”.

12:00 Шојгу: На Криму нема руске војске – Руски министар одбране Сергеј Шојгу назвао је провокациом, слике које су се појавиле на интернету са војном техником са бројевима 21. руског војног региона.

“Наравно, провокација,” – рекао је Шојгу у одговору на питање како коментарише ове публикације у медијима. Слично томе, он је одговорио на питање о снимцима, где су војни одреди са необележним униформама на територији Украјине, наводно руске трупе. “То је потпуна бесмислица”, – рекао је Шојгу. ” Те трупе су део “Самоодбрамне”, а како су дошли у посед војне опреме, укључујући и оклопна возила нама није познато, изјавио је Шојгу.
На питање новинара да ли се руске трупе налазе на Криму, министар је поново одговорио: “Апсолутно не”.

Председник Владимир Путин је јуче одговарајући на питања новинара, рекао да ако напета ситуација буде ескалирала на Криму, Русија задржава право да користити оружане снаге. “Једина ствар која је била нужност, је то да смо ојачали заштиту наших војних инсталација, јер смо добијали претње смрћу сво време”, – рекао је Путин.

11:40 Шпанија прети ускраћивањем виза ЕУ руским држављанима – Европска унија може привремено престати са издавањем виза руским држављанима саопштено је у Мадриду. У случају ескалације напетости у Украјини, према Шпанији, ова мера ће бити ефикасна мера према Русији. Међутим, МСП Шпаније је истакло да више воли да се ситуација врати у нормалу.

“Шпанија-чланица ЕУ, је била присутна на Савету министара спољних послова ЕУ, где су разматране препреке за одржавање самита Г8 заједно са нашим европским партнерима, те се слажемо по том питању са ЕУ. У случају да се настави талас силе можемо привремено зуставити издавање виза руским држављанима, а такође можемо наметнути додатне санкције. Шпанија је усвојила ову резолуцију и у том смислу свакако има обавезу ” – рекао је шпански министар спољних послова Хосе Мануел Гарсија на конференцији за новинаре.

“Ми желимо да се ситуација врати у нормалу, да престане могућност ескалације насиља, а да поверење између две стране – Русије и ЕУ буде обновљено од које би требало сви да имају користи.” – нагласио је он.

11:25 Украјина пребацила 12 бродова у Одесу – Дванаест бродова граничних снага Украјине је премештено из Севастопољске базе у Одесу. Ово је пријављено од стране пресс службе Украјинског ГПС.

Према саопштењу, такве акције су диктиране потребом очувања живота и здравља запослених, како би се спречило заузимање бродова, наоружања и опреме.
10: 55 Савет Федерације РФ припрема закон који предвиђа конфисковање имовине, актива и рачуна европских и америчких компанија – Савет Федерације, горњег дома руског парламента, ради на нацрту закона, који предвиђа конфисковање имовине, актива и рачуна европских и америчких компанија, укључујући приватне, у случају увођења санкција Русији. „Нацрт закона предвиђа пружање могућности председнику и влади да заштите наш суверенитет од повреда“, изјавио је аутор документа, шеф Одбора за уставно законодавстзво Анреј Клишас. САД и ЕУ прете Русији санкцијама због става по питању ситуације у Украјини.

10: 35 Расписана међународна потерница за проевропским екстремистом из Украјине Јарошем – За вођом украјинске екстремистичке проевропске групе “Десни сектор” Дмитријем Јарошом је расписана међународна потерница преко Интерпола а, оптужен је у одсуству. Ово је рекао данас званични представник руског истражног комитета Владимир Маркин.

Раније је украјински екстремиста у Русији кривично гоњен по два члана Кривичног законика везаних за тероризам. 1. марта Дмитриј Јарош је позвао терористичког вођу Доку Умарова да помоне у организацији терористичких аката у Русији.

10: 25 Доњецк скупља потписе за референдум
У Доњецку се прикупљају потписи за референдум. Регион је сада практично без власти. Именовани гувернер од стране Кијева, олигарх Сергеја Тарут никада није ни дошао на дужност, јер се је народ побунио.

Грађани даноноћно дежурају у згради регионалног савета и у сали за састанке, а полиција је неутрална.

Зграда Доњецковог регионалног савета је и даље под контролом народне одбране. Грађани дежурају на тргу испред. Довежен је и дизел генератор у случају нестанка струје. Волонтери деле сендвиче и чај. Предвече се окупља већи број људи, јер већина иде на трг после радне смене.

10: 10 Америчке власти оптужиле своју обавештајну службу због погрешне процене о ситуацији на Криму – Америчке власти су збуњене зашто њихова служба безбедности није успела да предвиди акције Русије “против” Крима. Посебна комисија америчке обавештајне службе ће покренути унутрашњу истрагу о том питању .

“Упркос чињеници да је политика Русије у циљу продужења руске сфере утицаја, амерички обавештајци нису успели да ухвате ове знаке,” – саопштавају амерички медији.

Конгресмен је питао обавештајне званичнке: “Да ли није било јасно да ће Русија послати трупе на Криму после напуштања Украјине од стране Виктора Јануковича?” Представник америчког Сената, Одбора за обавештајне послове Дајан Фејнстај је одржала брифинг о ситуацији у Украјини иза затворених врата, а новинарима је саопштено: “Морамо да ефикасније користимо своје ресурсе, јер су наши ресурси велики, а Русија не би требало да буде у прилици да само дође и зграби Крим. Али, садашњи тренутак је свршен чин.”

09: 50 Лавров данас са Керијем – Руски министар спољних послова Сергеј Лавров и државни секретар САД Џон Керии састаће се у Паризу да разговарају о украјинској кризи, саошптава МСП РФ. Дипломате ће покушати да смање тензије политичке кризе у којој су Русија и Запад тренутно уплетени, те ће покушати наћи решење за конфронтацију унутар Украјине.

09: 35 Француска прети Русији санкцијама – Лидери Европске уније који имају састанак о кризи у Украјини у четвртак могли би да уведу санкције Русији ако не дође до “де-ескалације” кризе до тада, изјавио је француски министар спољних послова Лоран Фабиус.

Фабиус је саопштио да би такве мере укључивале ограничења у вези виза, имовине појединаца и постојећих дискусија о економским везама са Русијом.

“Почнимо да иницирамо путању дијалога, али у исто време сутра постоји самит ЕУ и за санкције се може гласати сутра ако нема де-ескалације. Очекујем и надам се да ће нам Русија данас рећи да постоји перспектива за дијалог са контакт групом “,рекао је он, мислећи на предлоге да се формира” контакт група “кључних играча” у Украјинској кризи.

09: 15 Обама саопштио услове за учествовање на самиту Г8 – Амерички председник Барак Обама неће присуствовати самиту, Г8 , ако Москва “не попусти по питању Украјине “, саопштено је данас у Белој кући.

“Председник Обама је рекао председнику Путину да ако је Русија забринута због положаја етничких руса и других националних мањина у Украјини, миран начин је једино решења,” – саопштава Прес служба Беле куће. Да би се нормализовало стање морају постојати директни контакти са Владом Украјине, као и слање међународне посматраче групе ОЕБС”, саопштава се из Беле куће.

Самит Г8 ће се одржати овог лета у Сочију, а раније су седам земаља у заједничком саопштењу осудиле став Русије поводом Украјине, изјављујући да суспендују учешће у припреми за састанак. “Напомињемо да су акције Русије у Украјини у супротности са принципима и вредностима на којима функционише Г7 и Г8. Стога, смо длучили да суспендујемо учешће док се ситуација не поправи”, саопштено је из Беле куће.

08: 55 “Самоодбрана” извршила пуцањ упозорења у ваздух на долажење мале групе војника. – Мала група украјинских војника са аеродрома Белбек дошла је у контакт са снагама самоодбране Аутономне Републике Крим. Припадници “Самоодбране” су били принуђени да изврше пуцањ упозорења у ваздух.

Подсетимо да ће референдум о статусу Крима бити одржан како је планирано за 30. марта. Ово је постао једини инцидент у последњим данима конфронтације, јер генерално, ситуација у аутономији је мирна, а позиви на ескалацију сукоба нису успели.

08: 30 Лавров са Ештон: поштовати договор од 21.02. – Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је на састанку са шефом ЕУ за спољну политику Кетрин Ештон истакао да напори усмерени на решавање тензија у Украјини треба да буду принципима споразума од 21. фебруара. Састанак је одржан у Мадриду.

МСП сајт Русије је саопштило да је “министар је нагласио да одрживи напор на стабилизацији ситуације мора да се заснива на принципима споразума о решавању кризе у Украјини … укључујући и уставне реформе које би узеле у обзир интересе свих украјински региона, стварање владе националног јединства, разоружавање нелегалних фракција и њиховог уклањања саулице. “

08: 15 Кијев издао наредбу за затварње Березовског – Канцеларија украјинског тужилаштва је издала наредбу да се притвори бивши командант украјинске морнарице, Денис Березовски. Березовски се је заклео на верност народу Криму у недељу каао одговор на смену власти у Кијеву.

08: 00 Аксјонов: Нема преговора са Кијевом – Кримски власти не виде украјинску наметнуту владу као легитимну и стога нису спремне да преговарају о предлогу да се започну преговори о аутономији Криму, рекао је премијер Крима Сергеј Аксјонов .

07: 50 Канада суспендује све војне односе са Русијом – Канада је суспендовала све војне активности са Русијом “ефективнo одмах”, рекао је премијер Стивен Харпер у саопштењу. “Jутрос сам издао ову директиву, која ступа на снагу одмах, све планиране активности билатерални односи између канадских оружаних снага и војске Руске Федерације ће бити суспендовани. Ово укључује вежбе, као што су НОРАД, Опрезни орао, и заказани састанци “, рекао је Харпер.

Восток – Стање Ствари