Коштуници забрањен улазак на КиМ

коштуница

17:15 – Полиција није у појачаном саставу, приметно је за сада једно возило полиције. Такође приметно је једно возило попречно паркирано уз возила и аутобус који чекају да пређу пункт. Два полицајца су затражила да се возило које је попречно паркирано на самом прелазу и помери.

17:08 – На прелазу је већ гужва, саобраћај је тренутно у застоју, посебно за возила која излазе са Косова.

17:00 – Пар стотина симпатизера ДСС-а се окупило на административном прелазу Јариње. Скуп још увек није почео. Видљиве су заставе Србије.

16:30 У овим тренуцима, на самом административном прелазу Јариње налазе се Војислав Коштуница, Слободан Самарџић са осталим чановима делегације из централе ДСС-а,  Марко Јакшић, Славиша Ристић, Владимир Милентијевић, Момир Касаловић, очекујући остале присталице ДСС-а да стигну и започну скуп.

15:43Скуп ДСС-а који је био најављен за 15х у Северној Митровици, одржаће се на Јарињу. У овим тренуцима чланови ДСС-а и симпатизери странке требало би да стигну на Јариње где ће се састати са делегацијом из Београда коју предводи Војислав Коштуница; ЕУЛЕX демантује учешће, КП у Приштини и Митровици за сада без сазнања. Екипа КоССев-а извештава са терена.

Скуп ДСС-а који је требало да се одржи у Косовској Митровици, у 15 часова у амфитеатру Факултета техничких наука, а на коме је требало да говори Војислав Коштуница са сарадницима, одржаће се ускоро на Јарињу.

У овим тренуцима, чланови и симпатизери ДСС-а су на путу  ка Јарињу, где се Коштуница тренутно налази и где ће се, како је управо ДСС најавио, скуп и одржати.  До малопре крцата сала амфитеатра Факултета техничких наука, где је требало да се овај скуп и одржи, испражњена је. Такође, према  незваничним информацијама, делегација ДСС-а је преговарала на самом терену и са немачким официром из ЕУЛЕX-а.

Нити ЕУЛЕX, нити полиција у Приштини, као ни регионална дирекција КП-а у Митровици, до ових тренутака нису могли да потврде ову вест, рекавши да од нашег портала добијају ову информацију по први пут. У каснијем контакту,  портпаролка ЕУЛЕX-а Ирина Гудељевић демантовала је да је ЕУЛЕX учествовао у овој акцији. Такође, она није потврдила да има сазнања да се овај догађај и десио, поновивши  да “ЕУЛЕX није учествовао ни у каквом догађају.” Регионални командир КП-е за Северну  Митровицу, Жељко Бојић, такође је изјавио за наш портал да КП ун Митровици није укључен у догађај, штависе – нема никаквих сазнања да се догађај и десио.

Према још увек незваничним информацијама, Војислав Коштуница и остатак делегације ДСС-а задржани су нешто раније на путу за Митровицу код места Јошаник, од стране ЕУЛЕX-а, КП-е и КФОР-а. Требало је да учествују на раније заказаном предизборном скупу ДСС-а у Северној Митровици.

У изјави за портал КоССев, посланик у српском парламенту, Марко Јакшић, потврдио је ову вест. “Тачно је. Прошли су Лепосавић и били близу Јошаника, када су их зауставиле многобројне снаге КФОР-а, ЕУЛЕX-а и Косовске полиције. Вратиле су назад Председника и све чланове председништва странке”, рекао је Јакшић.

На питање нашег портала да ли је делегација претходно најавила свој долазак у Митровицу, Марко Јакшић је нагласио да је Војислав Коштуница  долазио у својству грађанина, те пошто није посланик, не треба да најављује свој долазак.

“Ми нисмо очекивали да ће се ово десити. Да јесмо, они не би морали да допутују овим главним путем. Има доста осталих споредних путева. Ко би могао да очекује  да  ће снаге ЕУЛЕX-а и КФОР-а тако нешто да предузму, имајући у виду да Коштуница није човек из власти. Коштуница није посланик, дакле обицан је грађанин”, навео је Јакшић.

КоССев