Хилари Клинтон: „Путин као рационални Хитлер“

adolf-putin

Вашингтон – Бивша државна секретарка САД Хилари Клинтон упоредила је потезе председника Русије Владимира Путина са оним што је радио Адолф Хитлер пре Другог светског рата.

Она је рекла да Путиново настојање да заштити Русе у Украјини и дељење пасоша личи на Хитлерову заштиту Немаца ван Немачке тридесетих година 20. века.

„Ово звучи познато, то је оно што је Хитлер радио 30-их. Хитлер је сматрао да се у Чехословачкој, Румунији и другим местима не поступа исправно са људима немачког порекла“, рекла је она.

Речи Клинтонове преноси утицајни вашингтонски „Политико“, који се позива на извештаје локалних медија из Лонг Бича и сведочења присутних на једној донаторској вечери на којој је Клинтонова била гост.

Бивша државна секретарка је рекла да је Хитлер такође сматрао да „мора да заштити свој народ“ и да су због тога сви постали нервозни, али је истакла и да „за разлику од човека који је изазвао Други светски рат, Путин није ирационалан човек“

„Путин је човек који верује да има мисију да поврати снагу Русији. То подразумева и ново успостављање контроле над бившим земљама Совјетског Савеза и Варшавског пакта. Када Путин гледа ка Украјини, он види место које је природно део Мајке Русије. Ако постоји могућност да Русија и Украјина постигну компромис, преговори ће почети на Криму“, рекла је она.

Клинтонова, могући председнички кандидат 2016. године, навела је да се сада сви надају преговорима који ће поштовати Украјину и којима неће бити ратификована „руска реокупација Крима“.

„Ситуација је неизвесна, али нико не жели да заоштрава реторику. Сви хоће да смире ситуацију, како би се пронашло дипломатско решење“, рекла је она.

Б92