Влада Црне Горе је осудила „отворено кршење суверенитета и територијалног интегритета Украјине и агресију руских оружаних снага“

ukrajina vesti

Влада Црне Горе је осудила „отворено кршење суверенитета и територијалног интегритета Украјине и агресију руских оружаних снага“, придруживши се закључцима Савјета Европске уније.

Црна Гора са посебним сензибилитетом, жаљењем и забринутошћу прати развој ситуације у Украјини, у нади да ће се до рјешења доћи мирним и демократским путем, кроз конструктивну сарадњу заинтересованих страна и адекватну подршку међународне заједнице, саопштено је из црногорске Владе.

„Полазећи од својих европских опредјељења, снажно подржавајући суверенитет и територијални интегритет Украјине и наглашавајући потребу поштовања међународних обавеза и општеприхваћених принципа, укључујући Повељу Уједињених нација, Хелсиншки завршни акт и Меморандум из Будимпеште (1994), Црна Гора се као земља кандидат за чланство у Европској унији прикључује закључцима Савјета Европске уније о Украјини од 3. марта”, каже се у саопштењу.

Како се наводи, имајући у виду трагична искуства из недавне прошлости приликом распада Југославије, Црна Гора са посебним сензибилитетом, са жаљењем и забринутошћу прати развој ситуације у Украјини.

“У нади да ће се до рјешења доћи мирним и демократским путем, кроз унутрашњи дијалог и конструктивну сарадњу свих заинтересованих страна и адекватну подршку цијеле међународне заједнице, прије свега УН-а и ОЕБС-а”, саопштено је из Владе

Подсјећамо, министри ЕУ су поручили да Русија мора да хитно врати трупе у Украјини на почетне положаје и успостави дијалог са властима у Кијеву или ће се суочити са санкцијама.

“ЕУ оштро осуђује отворено кршење суверенитета и територијалног интегритета Украјине и агресију руских оружаних снага, као и овлашћење за употребу војне силе на територији Украјине које је 1. марта издао горњи дом руског парламента”, каже се у првој тачки закључака који су усвојени након петочасовне дебате у Бриселу.

Министри су од Русије затражили да одмах врати трупе на положаје од прије 1. марта и да ступи у директне раговоре са владом у Кијеву, као и са САД и Великом Британијом, супотписницама Будимпештанске декларације из 1994. којом се Украјини гарантује суверенитет.

“Уколико Русија не предузме кораке ка смиривању ситуације, ЕУ ће одлучити о посљедицама по билатералне односе са Русијом, на примјер о суспензији разговора о либерализацији визног режима, као и о другим циљаним мјерама”, поручили су министри.

“Циљане мере” су еуфемизам за забрану путовања и замрзавање средстава руским функционерима за које се оцијени да су играли активну улогу у интервенцији у Украјини.

О овим мјерама ће се детаљније разговарати на ванредном самиту ЕУ који ће крајем недјеље бити одржан у Бриселу, док ће министарски савјет дотле остати у перманентном засиједању.

Вијести онлине