КиМ: Припадници РОСУ упали у суд

rosu

Специјалне јединице косовске полиције претресле су и куће и објекте на Брезовици, у Штрпцу и селу Готовуша.

Јединице косовске полиције РОСУ јутрос су блокирале путне правце на неколико локација на Косову и претресли куће и објекте на Брезовици, у Штрпцу и у селу Готовуша.

Вршилац функције председника Вишег суда у северној Косовској Митровици Никола Кабашић потврдио је ту информацију и додао да су, према информацијама које је добио, јутрос нешто пре осам сати у Суд упали специјалци РОСУ.

Они су привремено задржали три радника који су се затекли у згради, а осталим радницима, без икаквог објашњења, није дозвољено да уђу у Суд.

„Није нам познат законски основ за овакву акцију КПС-а, нити шта они траже у згради Суда“, рекао је Кабашић агенцији Бета и додао да је о догађају известио Министарство правде Србије.

Према Кабашићевим речима, „окупационе снаге КПС-а РОСУ“ обавиле су преметачину у Суду у Штрпцу, изнеле регистраторе и осталу документацију, а тренутно се утврђује шта је све изнето из Суда.

После једнога сата припадници РОСУ напустили су зграду и ослободили раднике које су јутрос задржали.

Вулин: Циљ исељавање Срба

Министар задужен за Косово и Метохију Александар Вулин оценио је да је циљ акције косовске полиције у Штрпцу да узнемири Србе и натера их да се одселе.

„Најновија демонстрација насиља у Штрпцу, од стране представника приштинских институција локалне самоуправе, није ништа друго него покушај да се још једном узнемире и преплаше Срби“, рекао је Вулин за Телевизију Мост из Звечана.

Министар је додао и: „Није случајно да се то дешава на простору где су Срби у апсолутној већини, где Срби живе врло компактно, где успевају свих ових година.“

„Стално се дешавају инциденти, од тога да је седам или осам пута мени било забрањено да дођем у Штрпце, до тога да су данас упали у зграду нашег Суда, узимали папире, документа, обијали просторије, радне столове, ухапсили четири Србина који раде у КПС полицији дуги низ година“, рекао је министар.

Вулин сматра да то насиље има „само један циљ, а то је да се Срби узнемире и да напусте Жупу“.

„Немојмо то дозволити, ми ћемо бити у току, а наше Министарство правде је упутило одговарајуће протесте и очекујемо реакцију“, рекао је Вулин и апеловао на грађане да остану мирни.

Обећао је да ће Канцеларија за Косово и Метохију „одмах обезбедити правну помоћ за све ухапшене“.

„Све што је у нашој моћи ми ћемо урадити, као и увек“, рекао је Вулин.

Бета, РТС