Хаг:“Суђење Туђману које се никад није догодило“

tudjman-papa

Усмену расправу пред Међународним судом правде о узајамним тужбама Хрватске и Србије требало би назвати „суђење Туђману које се никад није одиграло“, оцијенио је члан правног тима Србије пред МСП Вилијам Шабас и додао да су у Сребреници убијани војници, док су у „Олуји“ мета били сви Срби.

Оптужба Србије против Хрватске за геноцид има снажно упориште у провокативним, расистичким изјавама Туђмана, његовим екстремистичким погледима, као и у историји која сеже до времена Другог свјетског рата, што уз понашање хрватске војске током ‘Олује’ представља јак случај геноцида, рекао је Шабас.

„Најјачи аргумент Србије јесте да су напади на Србе током ‘Олује’ били сасвим другачијих размјера од оних који се приписују Србији против Хрвата током борби 1991. године“, рекао је Шабас, подсјетивши да је већина питања у споровима између Србије и Хрватске већ била предмет суђења пред МКС-ом, али да Туђман никада није изведен пред лице правде.

На питање да упореди случај Сребренице и акције „Олуја“, Шабас је одговорио да су у Сребреници убијани војници, док су мета „Олује“ били сви Срби.

„У Сребреници су војно способни мушкарци били мета за погубљење. Жене, деца и старци су били евакуисани. Током ‘Олује’ не изгледа да су направљене такве разлике. Сви Срби су били мета“, рекао је Шабас за „Политику“.

Он је додао да у МКС-у није лако доказати своје тврдње, а да је геноцид вјероватно најтежа оптужба која се може изнијети против неке државе, народа или појединца.

Објашњавајући разлику између етничког чишћења и геноцида, Шабас је рекао да се та два појма не могу изједначити, јер етничко чишћење подразумијева протјеривање становништва, али не и физичко уништење.

„Тек када је у питању физичко уништење, говоримо о геноциду“, рекао је Шабас.

На питање како процјењује аргументе хрватске стране, Шабас је рекао да хрватска оптужба за геноцид почива на слабим темељима, али да никада не треба потцијенити тезу адвоката друге стране.

„Изгледа да чак и истакнути Хрвати признају да је требало повући тужбу, посебно имајући у виду пресуду суда у предмету Босна“, закључцио је Шабас.

Политика