После хитне војне вежбе руске трупе се враћају у базу

руска војска

Председник Путин је наредио да се трупе које су прошле недеље послате на хитну војну вежбу у западну и централну Русију, да се врате у базу.

Путин је наредио повратак трупа после извештаја министарства одбране које је саопштило да су вежбе завршене изузетно успешно, рекао је медијима  председнички портпарол Дмитриј Песков.

Изненадне војне вежбе у централним и западним територијама Русије су покренуте прошле среде.

Оне су укључивале 150.000 војника, 90 авиона, 880 оклопних возила, 80 ратних бродова и других војних машина.

У понедељак је последњој фази војне вежбе присуствовао председник Путин, који је посетио војну базу Кириловск у региону Лењинграда у северозападној Русији.

V.Putin's working visit to Leningrad Region

Током вежбе, ангажована је 138. механизована бригада шесте армије западне војне области и104. гардијске ваздухопловни пук 76. гардијска ваздухопловна дивизија. Они су показали на терену своје могућности за маневрисање и могућности уништавања непријатељске логистике, комуникације.

Овакве вежбе се редовно спроводе у Русији, а слична је била спроведена у јулу прошле године.

Русија је тренутно под критиком западних сила после  одобрења СФ о слању војника у Украјину, како би се заштитили цивили од могућег насиља.

Москва је забринута да радикални екстремисти, који су свргли председника Јануковича и успоставили тренутну самопроглашену владу у Кијеву, могу слично учинити и у источним и јужним регионима Украјине, који су одбили наређења од нових самопроглашених централних власти.

Западне силе овакав став виде као агресију и кршење међународног права. Москва демантује те наводе, рекавши да је у питању само заштита људских права у нестабилној Украјини и да је забринута судбином етничких Руса који тамо живе.

Dislocation of Baltic Fleet infantry

РТ – превод: СРБИ НА ОКУП