САД обуставља трговинске преговоре и војну сарадњу са Русијом због ситуације у Украјини

ukrajina more

САД су суспендовале предстојеће трговинске и инвестиционе разговоре са Русијом због ситуације у Украјини, објавили су амерички званичници. Поред тога, Пентагон је објавио да су САД такође суспендовале све заједничке „војне ангажмане“ са Русијом.

„Ми смо суспендовали предстојећу билатералну, трговинску и инвестициону сарадњу са Владом Русије која је била део потеза ка дубљим комерцијалним и трговинским везама“, рекао је портпарол канцеларије америчког трговинског представника.

Раније, у понедељак увече, портпарол Пентагона, контраадмирал Џон Кирби, најавио је у саопштењу да „војни ангажмани“ САД – Русија, као што су војне вежбе и лучке посете, су за сада на чекању.

„Иако министарство одбране види предност у војно-војним односима са Руском Федерацијом коју смо у последњих неколико година развили и повећали транспарентност, изградили разумевање, и смањили ризик да имамо погрешну војну процену, у светлу недавних догађаја у Украјини, стављамо на чекање све војно – војне ангажмане између Сједињених Америчких Држава и Русије“, наводи се у саопштењу“. Ово укључује вежбе, билатералне сусрете, лучке посете и планиране конференције“.

Кирби је рекао да су догађаји у Украјини нису довеле до покрета УС морнарице у региону .

„Неки медији су спекулисали о могућим покретима америчких бродова у региону“, рекао је Кирби. “ Није било промена у нашем војном положају у Европи или на Медитерану; наше јединице морнарице настављају да спроводи рутинске, раније планиране операције и вежбе са савезницима и партнерима у региону“.

Амерички председник Обама састао се са саветницима националне безбедности касно у понедељак. Група је разговарала о томе како САД и савезници могу да „појачају притисак на Русију и да Русија и даље има прилику да предузме хитне кораке да ситуација не ескалира или ће се суочити са даљим политичким и економским последицама од међународне заједнице“, рекао је анонимни званичник из Беле Куће Ројтерсу, после састанка.

Events in Ukraine

Раније у понедељак, портпарол америчког Стејт департмента, Џен Псаки рекао је новинарима у конференцијском позиву да САД „имају широк спектар опција“ против Русије ако би тензије са Украјином ескалирале .

„У овом тренутку ми разматрамо да санкције које предузимамо према Русији буду у складу са радњама које Русија предузима у Украјини“, додала је она.

Врховни чланови Конгреса најавили су помоћ у виду зајма Украјини, као и могуће санкције против руских званичника и појединаца“.

Ерик Кантор, лидер парламентарне већине, у свом саопштењу наводи да они разматрају могућности наметања санккција руским званичницима, олигарсима и појединцима у зависности од развоја догађаја у Украјини.

Роберт Менендез, шеф Комитета за међународне односе, рекао је да су они размотрили могућност да понуде милијарду $ кредитних гаранција за подршку украјинској економији“, пише Ројтерс.

Руски премијер, Дмитриј Медведев и потпредседник САД Џо Бајден разговарали су телефоном о догађајима у Украјини рано у понедељак, јавио је Итар-Тасс.

Током разговора, који је иницирао Бајден, Медведев је нагласио „потребу да Русија заштити интересе свих грађана Украјине, укључујући и људе на Криму и грађане Русије, који се налази на територији Украјине“, изјавила је секретар премијера Медведева за штампу, Наталија Тимакова.

Медведев и Бајден нису помињали економске теме, санкције против Русије или учешће САД на самиту Г8, заказаног за јун у Сочију, рекла је Тимакова.

У међувремену, на састанку Савета безбедности Уједињених нација (СБ УН) који је разматрао ситуацију у Украјини, обојица, и руски и амерички амбасадор инсистирали су да су њихове позиције такве да у први план стављају добробит украјинског народа.

Руски амбасадор у УН, Виталиј Чуркин рекао је да свргнут Украјински председник Виктор Јанукович, послао писмо руском председнику Владимиру Путину и затражио од њега да употреби војну силу у Украјини. Чуркин је такође рекао у Савету Безбедности УН, да је овде реч о заштити права руског – говорног становништва и позвао све стране у Украјини да испуне обавезе усвојене 21. фебруара.

Под утицајем западних земаља, постоје отворени акти терора и насиља”, цитирао је Чуркин писмо Јануковича  Путину на трећем, хитном заседању Савета безбедности УН.

United Nations Security Council Debates The Escalating Situation With Russia And Ukraine

„Људи су прогањани због језика и из политичких разлога”, па Чуркин даље наставља читање, дакле, у том смислу ја сам позвао председника Русије, господина Путина, тражећи од њега да употреби оружане снаге Руске Федерације како би успоставио легитимитет, мир, ред и закон, стабилност и одбранио народ Украјине”.

Чуркин је појаснио на састанку СБ УН да је руски циљ није да се врати свргнути председник Јанукович на власт, и потврдио је да је он још увек легитиман председник Украјине и да о његовој судбини треба да одлучује народ Украјине.

Амбасадор САД у УН Саманта Пауер је говорила после Чуркина испред Савета безбедности УН, рекавши да радње које Руси предузимају у Украјину су “кршење међународног права”.

“Чињеница је да је данас руска авијација ушла у Украјински ваздушни простор”, рекла је Пауер. “Руска војна акција је кршење међународног права. Руске војне базе у Украјини су безбедне. Руска мобилизација је одговор на имагинарну претњу. Војна акција не може се оправдати на основу претње које нису постојале. Русија треба да директно сарађује са владом Украјине”.

Пауер је апеловала да посматрчи за надгледање људских права требају бити послати у Украјину, док са друге стране позива Русију да „одмах повуче“ размештене снаге.

Бела Кућа је такође саопштила у понедељак да неће послати америчку делегацију на Параолимпијске игре у Сочију. Параолимпијске игре у Сочију су планиране да почну ове недеље.

„Председник Обама наставља да снажно подржава све америчке спортисте који ће учествовати на Параолимпијским играма и жели им пуно успеха на олимпијском такмичењу“, рекла је портпарол Савета за националну безбедност Кејтлин Хајде .

Кримске власти затражиле су помоћ од Москве после нове одлуке самопрокламоване владе у Кијеву која је увела закон којим се укида званична употреба руског језика у земљи. Више од половине становништва Крима користи само руски језик у комуникацији. Становници су најавили да ће одржати референдум 30. марта и тако одредити судбину украјинске аутономне регије.

У суботу, Савет Федерације Русије једногласно је одобрио захтев председника Путина за слање руских војних снага у Украјину као би обезбедили ред и мир у региону“, док се друштвено – политичка ситуација у земљи не стабилизује“. Путин тек треба да донесе одлуку о слању трупа.

Кримски званичници су осудили одлуку самопроглашене владе у Кијеву да све војне снаге распоређене на Криму морају спроводити њихова наређења. Већина војника на Криму су променили страну у корист локалних власти. У осталим регионима Украјине видели смо сличне примере, хиљаде људи широм источне и јужне Украјине су преплавили улице великих градова позивајући локалне власти да одбију наређења која долазе из Кијева.

РТ – превод: СРБИ НА ОКУП