Ако је било геноцида, почињен је над Србима!

хаг

ПРАВНИ ТИМ ИЗ ЗАГРЕБА ТРИ САТА ИЗНОСИО АРГУМЕНТЕ: „ХРВАТСКА ЋЕ ДОКАЗАТИ ОДГОВОРНОСТ СРБИЈЕ“

ТРОЧАСОВНИМ изношењем аргумената правног тима који је ангажовао Загреб, пред Међународним судом правде у Хагу у понедељак је почела усмена расправа у спору између Хрватске и Србије по међусобним тужбама за геноцид.

– Иако се Србија брани тиме да у време рата није била самостална држава, Хрватска ће доказати њену одговорност, јер је Србија преузела сва тела власти бивше Југославије укључујући и ЈНА – чуло се од загребачког тима који је најавио и изношење нових доказа, који до сада нису били предати Суду.

Загреб покушава да докаже да је СРЈ, под вођством Слободана Милошевића, организовала, подстакла и починила „геноцидну кампању“ у Хрватској, у намери да „делимично или потпуно уништи“ тамошње несрпско становништво.

Током излагања, шеф хрватског тима професор Весна Црнић Гротић упозорила је на „неспремност српске политике и судства да се суоче са злочинима и да се казне њихови починитељи“. Према њеним речима, иако је Хрватска желела да преговара о одустајању од тужбе против Србије, то није учинила јер су политички лидери у Србији задржали став порицања злочина. У том контексту, она је поменула председника Томислава Николића који „одбија“ да призна да је у Сребреници у јулу 1995. почињен геноцид „упркос пресуди да се геноцид догодио“. Николић, додала је, није се јавно одрекао ни своје повезаности са Шешељом, као ни са паравојним формацијама.

СВЕТСКА ПАЖЊА РАСПРАВУ У Хагу прати око педесетак акредитованих новинара из Србије, Хрватске, Русије, Немачке, Француске, Словеније, Холандије, извештачи ЦНН-а… Осим делегација оба тима, у судници је био и хрватски министар правосуђа Орсат Миљенић.

У својој аргументацији Загреб се позива на идеју „велике Србије“ и покушава да докаже да су за њу употребљени ЈНА и паравојне јединице попут Шешељевих и Арканових одреда. Говорећи о околностима које су довеле до сукоба, Хелен Лов, саветница хрватског тима, анализирала је „раст српског национализма и демонизацију Хрвата“, Меморандум САНУ из 1986, истичући и да је Милошевић „лично“ ширио мржњу према Хрватима, а екстремним националистима омогућавао да се користе државним медијима.

Црнић Гротићева је навела да је Београд подупирао оснивање аутономних српских подручја у Хрватској и пружао им политичку и војну помоћ, као што је и охрабривао паравојне формације.

Већ првог дана судијама је приказано неколико снимака, а међу њима видео-запис Вуковара из 1991. године, као прилог тврдњи да је било „намере да се уништи део једне групе“. Емитована је изјава Војислава Шешеља „државној телевизији коју је контролисао Милошевић“ о западним границама Србије на линији Карлобаг, Огулин, Карловац, Вировитица. У више наврата читани су и Милошевићеви цитати.

У име хрватске тужбе излагао је и декан Правног факултета у Сиднеју и професор међународног права на Кембриџу Џејмс Крафорд, који је говорио о фактичкој контроли Србије над ЈНА.

– Има ли бољег доказа о контроли Србије над ЈНА од чињенице да је ЈНА хтела да убије председника СФРЈ и председника Хрватске – упитала је чланица тима Андреа Метелко Згомбић, говорећи о догађају у Банским дворима 1991. године.

Хрватска наставља излагање у четвртак, а у уторак је на реду испитивање сведока чији ће искази бити објављени после 1. априла.

 

САША ОБРАДОВИЋ, ШЕФ СРПСКОГ ПРАВНОГ ТИМА: ОСТВАРЕНЕ ТУЂМАНОВЕ РЕЧИ – ДА ЋЕ СРБИ САСВИМ НЕСТАТИ

ГЕНОЦИД у Хрватској извршен је над Србима, а не обрнуто како то тврди хрватска страна – рекао је новинарима Саша Обрадовић, шеф српског правног тима, по завршетку првог дана усмене расправе. – Ако је било геноцида, он је извршен према Србима током операције „Олуја“ и то су наши главни аргументи које ћемо изнети током ове расправе.

Он је истакао да Србија није желела спор упркос великом броју жртава српског народа у Хрватској:

– Сада смо у фази која се може назвати историјском иронијом: српски народ је у држави Хрватској био тај који је доживео геноцид, познат свима у Јасеновцу, Јадовну, Јастребарском у НДХ, која је у то време обухватала и БиХ и Срем.

И поред тога, подсетио је Обрадовић, председник Хрватске Фрањо Туђман је у време НАТО бомбардовања Србије, поднео тужбу да је српски народ деведесетих година извршио геноцид:

– То је поднео хрватски председник који је био вођа сепаратизма, који је уништио бившу Југославију и који је изјавио, што ће бити документовано пред овим судом, „да Срби из Хрватске треба да нестану“. И нестали су. Данас их је трећина од оног броја који је постојао 1991. године, и четири пута их је мање него што их је било 1931. године, али о томе данас ништа нисмо чули – навео је Обрадовић коментаришући излагање хрватског правног тима.

Обрадовић је истакао да је наш тим свестан историјске одговорности коју има у овом поступку, истичући да Србија има добре доказе које ће изнети суду и јаке аргументе у односу на примену Конвенције о спречавању и кажњавању геноцида.

Он је напоменуо да се српски тим неће бавити политичким питањима, али да ће се у свом излагању идуће недеље сетити и жртава.

 

СВЕДОК И БИСЕРКО

ХРВАТСКА је позвала 12 сведока међу којима су и Соња Бисерко, председница Хелсиншког одбора за људска права у Србији, која ће говорити о политичком и историјском контексту конфликата, Марија Катић од које се очекује сведочење о убиствима у селу Богдановци, Франа Кожуљ – о злочинима у Вуковару, Иван Грујић – експерт задужен за ископавање масовних гробница и идентификовање жртава…

Црнић Гротићева је рекла да се Хрватска одрекла права да испитује сведоке српске стране:

– Они ничим битним не могу утицати на доказе кроз унакрсно испитивање. Узећемо њихове писане изјаве, а суду препустити оцену доказа.

 

ИВИЦА ДАЧИЋ: ТАЧКА

ДОБРО је да се суђење доведе до краја како би се свели историјски рачуни и ставила тачка на прошлост, а на озбиљним политичарима је да се побрину да тај процес не буде исполитизован како се не би искомпликовали односи Србије и Хрватске и узбуркале националне страсти у обе земље – рекао је у понедељак премијер Ивица Дачић.

Он је подсетио да је Србија била спремна да повуче противтужбу и да се тај проблем реши договором, али до тога није дошло:

– Србија је спремна да оповргне наводе хрватске тужбе. Спремила је и своју тужбу и шта год да је било, овим треба ставити тачку на прошлост.

 

РАСИМ ЉАЈИЋ: БОЈАЗАН

СРБИЈА неће изгубити спор са Хрватском и верујем да он неће утицати на економске, привредне и свеукупне односе Србије и Хрватске – изјавио је у понедељак потпредседник Владе Расим Љајић.

Он је подсетио да је Србија настојала да дође до вансудског договора, да је са хрватске стране постојала начелна спремност, али да је после радикализације ситуације у Вуковару око ћириличног писма очигледно постојала бојазан хрватских власти да неће имати подршку јавног мњења за такав сценарио.

 

ЗОРАН МИЛАНОВИЋ: ИДЕМО ДО КРАЈА

ПРЕМИЈЕР Хрватске Зоран Милановић изјавио је, поводом почетка расправе у Међународном суду правде у Хагу о хрватској тужби за геноцид против Србије, да је очекивао више разумевања и кооперативности званичног Београда.

– Тога није било. Хрватска је поднела тужбу и гураће до краја – рекао је Милановић током посете некадашњем војно-хотелском комплексу „Купари“, код Дубровника.

Премијер Хрватске је објаснио да има мишљење о томе шта се догађало „у режији тадашње екипе из Београда која је летовала у Купарима“.

– То су тешки ратни злочини, било је елемената геноцида, ми ћемо то пробати да докажемо – истакао је он и додао да се Хрватска припремила за судски процес у Хагу.

Иначе, Хрватска јавност, уморна од сталног подсећања на прошлост, суђење у Хагу није дочекала са превише емоција, а све оно што се чуло првог дана већ се по ко зна који пут чуло на овим просторима. Већина хрватских медија, извештавајући из Хага, истичу речи водитеља српског правног тима да је могло геноцида бити једино над Србима, али у првим реакцијама нема ни коментара на то. Када је реч о пресуди само крајње десне странке у Хрватској очекују да ће Хрватска добити процес, што би јој омогућило и тражење да јој се исплати ратна одштета.

(Ј. К.) – НОВОСТИ