Јанукович се писмено обратио Путину затраживши руско војно присуство у Украјини

чуркин у ун

Руски амбасадор у УН, Виталиј Чуркин рекао је да је свргнути украјински председник Виктор Јанукович, послао писмо Путину тражећи од њега да употреби војну силу у Украјини како би вратили ред и закон у земљи.

„Под утицајем западних земаља, постоје отворени акти терора и насиља“, цитирао је Чуркин писмо Јануковича  Путину на трећем, хитном заседању Савета безбедности УН.

„Људи су прогањани због језика и из политичких разлога“, па Чуркин даље наставља читање„, дакле, у том смислу ја сам позвао председника Русије, господина Путина, тражећи од њега да употреби оружане снаге Руске Федерације како би успоставио легитимитет, мир, ред и закон, стабилност и одбранио народ Украјине“.
Након читања писма, Чуркин је подигао копију оригиналног писма Јануковича Путину како би чланови СБ УН могли да виде.

Чуркин је такође рекао у Савету Безбедности УН, да је овде реч о заштити права руског – говорног становништва и позвао све стране у Украјини да испуне обавезе усвојене 21. фебруара.

Он је нагласио потребу да се „обузда  радикализам“ који делује у Украјини и позвао украјинске опозиционе лидере да се дистанцирају од њих.

Амбасадор САД у УН Саманта Пауер је говорила после Чуркина испред Савета безбедности УН, рекавши да радње које Руси предузимају у Украјину су „кршење међународног права“.

„Чињеница је да је данас руска авијација ушла у Украјински ваздушни простор“, рекла је Пауер. „Руска војна акција је кршење међународног права. Руске војне базе у Украјини су безбедне. Руска мобилизација је одговор на имагинарну претњу. Војна акција не може се оправдати на основу претње које нису постојале. Русија треба да директно сарађује са владом Украјине“.

РТ

Превод: СРБИ НА ОКУП