Руски ултиматум Украјинцима: Предаја до 5 ујутру или напад

vladimir-putin

МОСКВА, БЕРЛИН, КИЈЕВ – Руска Црноморска флота саопштила је украјинским снагама на Криму да се предају сутра до 5.00 часова по локалном времену (3.00 часова по Гриничу) или ће бити суочени са војним нападом. Дубоке поделе у ЕУ због Украјине. Руски авиони у ваздушном простору Украјине. Руске снаге у Украјини штите грађане који тамо живе и остаће у тој земљи „до нормализације политичке ситуације“, рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров. Аустрија сазвала ванредни састанак Савета Европе.

17.03 – Руски премијер Дмитриј Медеведев разговарао је данас о Украјини са потпредседником САД Џозефом Бајденом, а телефонски разговор је вођен на иницијативу америчког званичника, саопштено је из кабинета руског премијера.

16.40 Све украјинске војне базе на Криму су и даље под контролом украјинске војске, али су опкољене проруским трупама, потврдио је званичник регионалног Министарства одбране Крима Владислав Селезњов. Селезњов је данас рекао да је украјинској ваздухопловној бригаде испостављен ултиматум да до 16 часова пређе на страну кримских власти и закуне се на верност, или ће према украјинским војницима бити спроведене жестоке мере.

16.00 – Руска Црноморска флота саопштила је украјинским снагама на Криму да се предају сутра до 5.00 часова по локалном времену (3.00 часова по Гриничу) или ће бити суочени са војним нападом. Интерфакс је цитирао неименовани извор из украјинског министарства одбране. Ултиматум је, како је пренео Интерфакс, дао командант руске флоте Александар Витко.

14.52 – Око 300 проруских демонстраната у граду Доњецку, у Источној Украјини, заузели су данас неколико спратова зграде регионалне владе. Између 3.000 и 4.000 демонстраната се претходно окупило испред те зграде, машући руским заставама и узвикујући „Русија, Русија!“, извештава АФП.

14.34 – Бивша премијерка Украјине Јулија Тимошенко саопштила је данас да је „руска агресија“ ујединила украјински народ, који је спреман да брани своју земљу, али је позвала Украјинце на смиреност као њихово главно оружје у борби у којој нису сами и у којој морају победити.

14.11 – Шефови дипломатија чланица Европске уније окупили су се данас ванредно у Бриселу да би формулисали заједнички одговор на украјинску кризу, али је још пре састанка постало јасно да унутар ЕУ постоје дубоке поделе кад је реч о приступу Русији. Док једни сматрају да Русију треба не само упозорити да одмах обустави војне операције на Криму него јој запретити санкцијама, други су мишљења да решење треба тражити у обнови дијалога са Москвом.

14.10 – Руски гасни див Гаспром објавио је данас да не искључује могућност поремећаја у испорукама гаса Европи због политичке ситуације у Украјини, али и да наставља с улагањима у извозно оријентисане послове, као што је Јужни ток, известили су руски медији.

14.00 – Проруски демонстранти у граду Доњецку, у источној Украјини, заузели су данас први спрат зграде регионалне владе. Репортер Ројтерса, који се налази у прес центру, на четвртом спрату исте зграде, јавља како демонстранти нису могли да се попну на више спратове јер су лифтови блокирани, а затворена су и врата на степеништу.

13.58 – Савет Федерација, горњи дом руског парламента, затражио је од председника Русије Владимира Путина да повуче амбасадира Русије из Сједињених Америчких Држава, рекао је данас новинарима заменик председника Комитета за међународне односе Савета Фредерације Владимир Џабаров.

13.18 – Генерални секретар УН Бан Ки-мун је данас изјавио како ће од руског министра спољних послова Сергеја Лаврова затражити да се Русија уздржи од било каквих аката и реторике који би водили даљем ескалирању кризе у Украјини и да се уместо тога окрене конструктивном дијалогу с властима у Кијеву.

13.12 – Руски борбени авиони су током претходне ноћи у два наврата повредили ваздушни простор Украјине, саопштило је данас украјинско Министарство одбране, док су истовремено пограничне патроле те државе јавиле да су руске трупе и војни авиони данас почели да пристижу на Крим.

12.41 – Немачка канцеларка Ангела Меркел сматра да није прекасно за решавање кризе у Украјини политичким средствима, упркос разликама у мишљењу између руског председника Владимира Путина и Запада по питању Крима, који се сада налази под контролом Русије, изјавио је њен портпарол Штефан Зајберт. Она је Путину и америчком председнику Бараку Обами предложила слање „мисије за утврђивање чињеница“ на Крим, украјинско полуострво у Црном мору које су руске снаге заузеле без борбе, преноси Ројтерс.

12.31 – Русија је повела истрагу против Дмитро Јароша, лидера украјинске ултрадесничарске парламентарне групе Десни сектор, због наводног подстицања аката тероризма у Русији. Руски Истражни комитет је затражио Јарошево хапшење и његово стављање на међународну листу тражених лица.

12.30 – Аустрија, тренутно председавајућа Саветом Европе, сазвала је на захтев Украјине ванредни састанак те најстарије европске организације. Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц саопштио је, преко свог Фејсбук налога, да је званичан Беч сазвао ванредну седницу Савета Европе, којим председава.

12.19 – Украјина се никад неће одрећи Крима, изјавио је данас нови украјински премијер Арсениј Јацењук на конференцији за штампу поводом посете британског шефа дипломатије Вилијама Хејга. Руске снаге су, како наводи Ројтерс, практично преузеле контролу над тим украјинским полуострвом, али је Јацењук у обраћању новинарима истакао: „Нико неће предати Крим никоме“.

12.03 – Шеф сведске дипломатије Карл Билт заложио се данас за оштар европски одговор Русији због војне интервенције на Криму и истакао да политичко решење није могуће без повлачења руских трупа.

11.35 – Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров оптужио је данас ново руководство Украјине за нападе на мањине и позвао западне партнере да оставе по страни политичке калкулације, већ да мисле на добробит народа Украјине. Руске снаге у Украјини штите грађане који тамо живе и остаће у тој земљи „до нормализације политичке ситуације“, рекао је Лавров на седници Савета УН за људска права у Женеви. Москва је, према његовим речима, посвећена заштити људских права, а „војне интервенције под изговором цивилног становништва имају супротан ефекат“, пренеле су агенције.

10.50 – Председник Одбора руске Думе за међународне односе Алексеј Пушков запитао је Запад због чега је признао право грађана Косова на самоопредељење, а одриче становницима Крима право на слободно изражавање мишљења.

10.17 – Граница између Украјине и Русије би могла да буде затворена у најближој будућности, изјавио је данас заменик украјинског премијера Виталиј Јарема. Тренутно се разматра питање затварања државних граница, као и увођење строжих контрола прелазака држављана Русије“, рекао је Јарема рано јутрос у изјави за локалну телевизију „Канал 5“, а пренео је Итар-Тас с.

10.11 – Велика Британија је саопштила да је веома забринута због могућности слања руских војника дубље у Украјину и упозорила је председника Владимира Путина да ће Русија платити велику цену ако не промени правац.

10.05 – Проруске трупе су јутрос заузеле терминал за трајекте у граду Керч, најисточнијој тачки Крима, са којег креће већина трајеката ка Русији, јавила је данас агенција АП. Преузимање тог терминала у Керчу, око 20 километара удаљеном морским путем од Русије, подстакло је страховања да званична Москва планира довођење додатних снага у овај стратешки важан црноморски регион, док Запад разматра могуће реакције на те руске потезе, пренео је АП.

10.00 – Централна банка Русије повисила је данас референтну каматну стопу ради ограничавања економских последица због руске војне интервенције у Украјини.

8.45 – Украјинска погранична служба је јутрос известила да је на руској страни границе, односно уског морског пролаза који дели Русију и украјински регион Крим, уочено нагомилавање већег броја оклопних возила.

05.15 – Шефови дипломатија земаља чланица Европске уније расправљаће данас о Украјини у Бриселу, где ће се окупити на позив високе представнице за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.

02.21 – Група седам индустријски најразвијенијих земаља света (Г-7) осудила је данас Русију због „кршење суверенитета и територијалног интегритета Украјине“ и саопштила да обуставља припреме за учешће на самиту Групе осам (Г-8) у којој је поред њих и Русија, саопштила је вечерас Бела кућа.

01.35 – Генерални секретар УН Бан Ки-мун одлучио је да упути у Украјину свог првог заменика Јана Елијасона како би оценио ситуацију и одредио могуће даље потезе за смиривање ситуације, јавиле су вечерас агенције.

00.23 – Више припадника украјинских оружаних снага распоређених на Криму прешло је на страну локалних власти и ускоро би требало да положе заклетву, известиле су руске новинске агенције.
„Данас је већина украјинских оружаних снага распоређених на Криму прешла на страну власти аутономне области Крим. Транзиција је била апсолутно мирна, без иједног испаљеног метка било од војске или снага за самоодбрану“, рекао је неименовани извор агенцији РИА Новости, а преноси Раша тудеј.

00.19 – САД су добиле подршку многих чланица Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) да посматрачка мисија те организације буде послата у Украјину како би помогла у решавању кризе у тој држави, саопштио је изасланик САД при ОЕБС-у Данијел Баер.

23.40 – Амерички државни секретар Џон Кери посетиће Кијев у уторак, 4. марта, да би изразио подршку новим члановима прелазних власти, јавио је вечерас Франс прес.

23.04 – Председник Путин је прихватио предлог немачке канцеларке да се одмах оформи истражна комисија, као и контакт група, можда под руководством ОЕБС-а, како би се отворио политички дијалог“, наведено је у саопштењу немачке владе, извештава АФП. Током разговора с Меркеловом у недељу увече, Путин је истакао да су мере које је предузела Русија потпуно адекватне и скренуо пажњу на несмањену „претњу насиљем ултранационалистичких снага“, којом се излажу опасности руски грађани и рускојезично становништво у Украјини.

С друге стране, Меркелова је, поводом руске интервенције на Криму, пребацила Путину повреду међународног права, саопштио је вечерас у Берлину, после телефонског разговора двоје државника, заменик портпарола немачке владе Георг Штрајтер.

22.36 – Русија је спремна да развија односе са Украјином, али не са групом људи која је заузела власт кршећи устав и друге законе своје државе, саопштио је данас руски премијер Дмитриј Медведев, наглашавајући да је Виктор Јанукович, иако са ништавним ауторитетом, по Уставу ипак легитимни шеф државе, пренеле су руске агенције.

22.00 – Председница Савета федерације Русије (горњег дома парламента) Валентина Матвијенко изјавила је да рата између Русије и Украјине никада неће бити и позвала политичаре у Кијеву да „охладе своје усијане главе“, врате ситуацију на уставни терен и посвете се испуњавању споразума који су потписали лидери опозиције са Виктором Јануковичем.

21.52 – Украјински премијер Арсениј Јацењук позвао је данас руског председника Владимира Путина да „повуче своју војску у конфликту између две земље“, на Криму је формирана Ратна морнарица, НАТО је оштро осудио руску војну акцију и затраражио да се пошаљу међународни посматрачи, а шефови дипломатија земаља чланица ЕУ расправљаће данас о Украјини у Бриселу. Јацењук је упозорио да се његова земље налази на ивици пропасти.
„Ово је црвена узбуна, ово није претња, ово је заправо објава рата мојој земљи“, рекао украјински премијер новинарима, само дан пошто је руски парламент одобрио распоређивања руских војника у Украјини, пренела је агенција АФП.

21.42 – НАТО оштро суђује руску војну акцију у Украјини и тражи да се тамо пошаљу међународни посматрачи, саопштио је вечерас генерални секретар Северноатлантског савеза Андерс Фог Расмусен.

Русија је јуче наставила да распоређује своје снаге на Криму, у Украјини је проглашена општа војна мобилизација, а телефонске линије између Москве и Вашингтона „усијале“ су се у настојањима да се пронађе излаз из највеће кризе у Европи у последњој деценији.

Танјуг