Русија и Немачка за формирање контакт групе за Украјину

putin merkel

МОСКВА, БЕРЛИН, КИЈЕВ – Руски председник Владимир Путин сложио се с предлогом немачке канцеларке Ангеле Меркел о формирању контакт групе за Украјину, саопштила је данас немачка влада. Украјински премијер Арсениј Јацењук позвао је данас руског председника Владимира Путина да „повуче своју војску у конфликту између две земље“, на Криму је формирана Ратна морнарица, НАТО је оштро осудио руску војну акцију и затраражио да се пошаљу међународни посматрачи, а шефови дипломатија земаља чланица ЕУ расправљаће данас о Украјини у Бриселу. Више припадника украјинских оружаних снага распоређених на Криму прешло је на страну локалних власти и ускоро би требало да положе заклетву, известиле су руске новинске агенције.

„Председник Путин је прихватио предлог немачке канцеларке да се одмах оформи истражна комисија, као и контакт група, можда под руководством ОЕБС-а, како би се отворио политички дијалог“, наведено је у саопштењу немачке владе, извештава АФП.

Током данашњег разговора с Меркеловом, Путин је истакао да су мере које је предузела Русија потпуно адекватне и скренуо пажњу на несмањену „претњу насиљем ултранационалистичких снага“, којом се излажу опасности руски грађани и рускојезично становништво у Украјини.

С друге стране, Меркелова је, поводом руске интервенције на Криму, пребацила Путину повреду међународног права, саопштио је вечерас у Берлину, после телефонског разговора двоје државника, заменик портпарола немачке владе Георг Штрајтер.

Меркелова је пребацила Путину да је „неприхватљивом руском интервенцијом на Криму прекршио међународно право“, рекао је Штрајтер и навео да је Меркелова подсетила и на Будимпештански меморандум из 1994. године у коме се Русија обавезала на поштовање независности и суверенитета Украјине и постојећим ганицама.

Путин је, навео је Штрајтер, такође, прекршио и Уговор о Црноморској флоти из 1997. године, пренели су вечерас немачки медији.

05.15 – Шефови дипломатија земаља чланица Европске уније расправљаће данас о Украјини у Бриселу, где ће се окупити на позив високе представнице за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.

02.21 – Група седам индустријски најразвијенијих земаља света (Г-7) осудила је данас Русију због „кршење суверенитета и територијалног интегритета Украјине“ и саопштила да обуставља припреме за учешће на самиту Групе осам (Г-8) у којој је поред њих и Русија, саопштила је вечерас Бела кућа.

01.35 – Генерални секретар УН Бан Ки-мун одлучио је да упути у Украјину свог првог заменика Јана Елијасона како би оценио ситуацију и одредио могуће даље потезе за смиривање ситуације, јавиле су вечерас агенције.

00.23 – Више припадника украјинских оружаних снага распоређених на Криму прешло је на страну локалних власти и ускоро би требало да положе заклетву, известиле су руске новинске агенције.
„Данас је већина украјинских оружаних снага распоређених на Криму прешла на страну власти аутономне области Крим. Транзиција је била апсолутно мирна, без иједног испаљеног метка било од војске или снага за самоодбрану“, рекао је неименовани извор агенцији РИА Новости, а преноси Раша тудеј.

00.19 – САД су добиле подршку многих чланица Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) да посматрачка мисија те организације буде послата у Украјину како би помогла у решавању кризе у тој држави, саопштио је изасланик САД при ОЕБС-у Данијел Баер.

23.40 – Амерички државни секретар Џон Кери посетиће Кијев у уторак, 4. марта, да би изразио подршку новим члановима прелазних власти, јавио је вечерас Франс прес.

22.36 – Русија је спремна да развија односе са Украјином, али не са групом људи која је заузела власт кршећи устав и друге законе своје државе, саопштио је данас руски премијер Дмитриј Медведев, наглашавајући да је Виктор Јанукович, иако са ништавним ауторитетом, по Уставу ипак легитимни шеф државе, пренеле су руске агенције.

22.00 – Председница Савета федерације Русије (горњег дома парламента) Валентина Матвијенко изјавила је да рата између Русије и Украјине никада неће бити и позвала политичаре у Кијеву да „охладе своје усијане главе“, врате ситуацију на уставни терен и посвете се испуњавању споразума који су потписали лидери опозиције са Виктором Јануковичем.

21.52 – Украјински премијер Арсениј Јацењук позвао је данас руског председника Владимира Путина да „повуче своју војску у конфликту између две земље“, на Криму је формирана Ратна морнарица, НАТО је оштро осудио руску војну акцију и затраражио да се пошаљу међународни посматрачи, а шефови дипломатија земаља чланица ЕУ расправљаће данас о Украјини у Бриселу. Јацењук је упозорио да се његова земље налази на ивици пропасти.
„Ово је црвена узбуна, ово није претња, ово је заправо објава рата мојој земљи“, рекао украјински премијер новинарима, само дан пошто је руски парламент одобрио распоређивања руских војника у Украјини, пренела је агенција АФП.

21.42 – НАТО оштро суђује руску војну акцију у Украјини и тражи да се тамо пошаљу међународни посматрачи, саопштио је вечерас генерални секретар Северноатлантског савеза Андерс Фог Расмусен.

Русија је јуче наставила да распоређује своје снаге на Криму, у Украјини је проглашена општа војна мобилизација, а телефонске линије између Москве и Вашингтона „усијале“ су се у настојањима да се пронађе излаз из највеће кризе у Европи у последњој деценији.

Танјуг