НАТО: Русија претња миру у Европи

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен изјавио је данас да руска интервенција у Украјини представља претњу миру и безбедности у Европи и изразио пуну подршку НАТО суверенитету и територијалном интегритету.

„Претећи сувереној нацији, Русија крши Повељу Уједињених нација и угрожава мир и безбедност у Европи“, рекао је Расмусен уочи данашњег ванредног сатанка Северноатлантског савета у Бриселу након што је Русија почела да распоређује војне снаге на Криму.

Савет Федерације Русије одобрио је јуче захтев председника Владимира Путина за слање руске војске на Крим ради заштите руских грађана и Црноморске флоте.

Савет, кога чине амбасадори 28 земаља чланица, је главно политичко тело НАТО, а Расмусен га је синоћ сазвао неколико сати након што је Украјина затражила да јој НАТО помогне у одбрани од руске интервенције.

Расмусен је у краткој изјави за јавност поручио да НАТО у потпуности подржава суверенитет и територијални интегритет Украјине и истовремено позвао тамошње власти да поштују права мањина.

„Данас ћемо размотрити импликације руске војне акције“, поручио је Расмусен и додао да ће након састанка Северноатлантског савета бити одржан и састанак Комитета НАТО-Украјина.

Русија је наставила и данас да распоређује своје снаге на Криму. Руски војници узели су оружје из радарске базе и украјинског морнаричког центра за обуку на Криму и позвали особље да „стане уз легитимне лидере Крима“, јавила је руска новинска агенција Интерфакс.

У Украјини је данас проглашена општа војна мобилизација.

Танјуг