Такозвана Влада Косова одлучила да казни српске званичнике који буду долазили на КиМ

kosovo republika
Извор: РТК 1 (текст на албанском оригинално преузет са www.rtklive.com)
 
Извињавамо се за евентуалне грешке у преводу.
Саветник ткзв. премијера Хашима Тачија, Беким Чолаку рекао је да Србији ни на који начин неће бити дозвољено да организује своје парламентарне изборе на територији Косова. Према његовим речима, сваки државни функционер из суседне државе који посету Косову буде користио за политичке митинге, биће кажњен неодобравањем посете у случају када буде поново затражио да посети Косово, као што је урађено у Вулиновом случају.

Чолаку је додао да су и Вучић и Вулин током своје јучерашње посете Северу ималу дозволу државних органа Републике Косово.

„Сваки српски званичник на Косово може да уђе само уз дозволу Републике Косова и онда када је долазак у складу са нашим процедурама, не само данас. Дозволу за посету Косову неће добити ни један српски званичник уколико та посета има за основну сврху учешће у изборним кампањама и митинзима. Србија не може и неће да организује своје изборе на Косову, већ то може да уради само у Србији… Знате за Вулинов случај који је злоупотребио своју посету Косову и зато је кажњен јер смо веровали да неће поновити исту грешку два пута,“ изјавио је за РТК, саветник Беким Чолаку.

Према његовим речима, избори који ће бити одржани у Србији ће се на Косову разликовати од оних из 2012. године.

„Тада је бирачка места надзирао ОЕБС, а сада ће се гласати само у бирачким центрима. Број бирачких центара у 2012. је био много већи, а сада смо успели да остваримо много мањи број бирачких центара, и сакупљени материјал ће ОЕБС послати у Србију. Неће бити застоја у гласању,“ рекао је Чолаку.
Он је за РТК рекао и то да ће косовске институције сваком грађанину Србије дозволити да гласа 16. марта, док је већ познато да ће ОЕБС на овим изборима посредовати и имати техничку улогу према којој ће гласачке листиће пренети у државу Србију.

http://kmkim028.blogspot.com