Слика Косова без улепшавања

КосовоЈедан мудар човек рекао је да су средства масовног информисања исто толико опасна као и средства масовног уништења. Срби су то у пуној мери осетили на својој кожи 90-их година, и настављају да осећају и сада. 2011. године, за време конфликта на северу Ксоова, управо локални Срби су били представљени као екстремисти, шверцери и они који муте воду у младој републици. Тако су на пример о рањеним војницима КФОР-а писала сва идзања, а о америчким војницима који су користили бојеве патроне против цивила само нека.

Наш данашњи саговорник је главни уредник портала Срби на окуп Милан Јездић из Лепосавића. Срби на окуп су објективни извор информација о догађајима на Косову који се активно развија и недавно се трансформисао од странице на Фејсбуку у самостални истоимени сајт друштвене организације чији је задатак очување традиционалних српских вредности.

Блокада аутомобила ЕУлекса и КФОР-а од стране косовских Срба. Оштра изјава лидера северних српских општина поводом демонтаже барикаде у међузони на административној линији Србије и Косова у којој се говори да је српска Жандармерија тим својим поступком јунаштво и храброст својих палих другова од стране терористичке УЧК бацила под ноге.. Или, на пример, видео како полицајци у Београду хапсе човека који је изговарао на Тргу републике православну молитву, изражавајући на тај начин протест против америчког потпреседника владе Бајдена. За свој „злочин“ грађанин је добио десет дана затвора. У целини, материјали објављени на сајту Срби на окуп помало се разилазе са сликом београдских медија.

Ми постојимо као инфо служба „Срби на окуп“ и основна функција и разлог нашег оснивања као део Српског националног већа јесте да обавештавамо Србе у Србији и Србе на Косову, људе широм света, који хоће да сазнају истину шта се дешава на терену, на Косову, да могу да виде и чују непрерађену информације, онакве какве оне заиста јесу. Врло често, ми смо овде били сведоци да Радио телевизија Србије, Б92, или неки други велики медији из Србије, да снимају шта се дешава на терену, али да обраде и прикажу као да се дешава нешто сасвим друго. Врло смо често улазили у сукоб овде са новинарима, тражили смо од њих да известе истинито шта се дешава, никада то нису чинили и увек су то некако представљали на начин како је то некоме одговарало. Као последица свега тога, ми смо се само-орагнизовали, свако од нас је набавио неку камерицу. То је једноставно, за друге несхватљива организација, то како ми функционишемо, јер ми делујемо без икаквог новца. Ипак људи посећују нашу интернет страницу, Фејсбук страницу, преузимају информације, само зато што су наше информације са терена. Ми смо као неки новинари- репортери, стално на терену.

Милане, друга половина минуле године била је најнемирнији период у животу српске покрајине, почев од марта 2004. Сада се ситауција постепено стабилизује или је то само привид?

Тренутно, народ живи у великој неизвесности. Оно что нису успели КФОР, међународна заједница, НАТО, ни Шиптари, а то је да нас, да тако кажем приволе на те атрибуте њихове државности, да признамо, конкретно царину, њихов царински печат, заставу, њихове институције- то они нису успели. Али, то је донекле успела наша матична држава Србија, прво- преговарачким процесом којим признаје један по један атрибут државности, такозване државе Косово, а са друге стране, гурајући нас који овде живимо да ми једноставно морамо то да прихватимо да би они неке поене добили. Конкретно, и сами знате како су добили овај статус кандидата за ЕУ- тако да они нас у неком смислу, доживљавају као неки баласт, неки терет, којег они треба да се ослободе на том свом путу ка неком фиктивном циљу, а то је ЕУ. Ми се боримо да као Срби, останемо да живимо у држави Србији, једноставно то је наш циљ, и да опстанемо да живимо на овим просторима где смо вековима живели и где намеравамо и даље да живимо, ако Бог да.

Делегацију Борка Стефановића више пута су критиковали за то што детаљи договора које она постиже у Бриселу нису постани јавности у пуној мери. На пример, сада није баш јасно која документа треба да користе косовски Срби.

Ми смо ионако и у Србији, грађани другог реда, јер ми не можемо да поседујемо пасош који поседује сваки грађанин државе Србије, зато што за наш пасош не важи безвизни режим који је држава Србија потписала. Што се тиче ових других пасоша и личних карата такозване државе Косово, по том договору, који наш преговарачки тим негира да се договорио, али ми овде добијамо на терену, људи који пролазе улицом, добијају од ЕУЛЕКС-а и од КФОР-а летке на којима пише да од 1.јула, ће Срби морати да изваде и да користе личне карте такозване Републике Косово, да ће морати да изваде пасоше и да ће морати да промене регистарске таблице на својима аутима, ако желе да се крећу и да прелазе административне линије према Србији (конкретно овде где ја живим то је административни прелаз Јариње). Тако да, оно што Србија нама презентује, тј преговарачки тим да није ништа договорио, на терену се дешавају сасвим друге ствари. На терену је сасвим супротно од онога што они причају у медијима. Тако да ако они кажу да су победили и да су постигли неки добар договор за нас Србе, Албанци тврде, јер ми пратимо и шиптарске медије, они кажу да су они победили и добили, да кажем повољан, извукли повољан договрор за њих, за своје грађане. У суштини, једини губитници смо ми Срби, конкретно Срби са севера Косова и Метохије.

Срби са севера Косова редовно ометају пролазак аутомобила Еулекса. Чиме је то изазвано?

Ситуација је тренутно таква, посебно у општини Зубин Поток, да Срби блокирају возила ЕУЛЕКС-а, из простог разлога што ЕУЛЕКС крши мандат, да је статусно неутралан, зато што превози шиптарске царинике на админитративне прелазе Брњак и Јариње. То нигде не пише, да је то део његовог мандата, а није ни део договора који они постижу са нашим локалним лидерима на северу КиМ. Тако да је то једини разлог због чега Срби блокирају кретање ЕУЛЕКС-а на северу Косова. ДА се они понашају статусно неутрално, нико их не би блокирао, зато што, тј ако их је наша матична држава примила и ако је и ту направила грешку, јер је проблем КиМ извукла из оквира УН, где смо имали осведочене пријатеље: на првом месту Русију, Кину итд, и тај проблем Косова пребацила на ЕУ. Србија је ту погрешила, али без обзира, ако су они прихватили мисију ЕУЛЕКС-а и нагласили да је мисија ЕУЛЕКС-а статусно неутрална, онда ми немамо проблем са тим, али имамо проблем са тим что се они на терену не понашају статусно неутрално.

А сада приштински цариници раде на северним косовским администрастивним прелазима?

Ја претпостављам да они јесу тамо, јер су били у возилима више пута у возилима ЕУЛЕКС-а када су Срби са севера Косова блокирали, они су били, седели су у возилима ЕУЛЕКС-овим. Али, кажем вам, ја то нисам лично видео, зато што ја и већина нас, административне прелазе не користи и ми и даље користимо алтернативне путеве, како ми не бисмо директно и конкретно признали квази државу Косово. Јер ако ми прелазимо и користимо те прелазе на којима стоје косовски цариници, на којима су обележја косовка застава итд, онда ми тиме, директно фактички признајемо независност Косова.

Извор Глас Русије, 21.03.2012