Јелко Кацин, известилац Европске уније, 1991. године наредио убијање војника ЈНА

jelko peder

Некажњени злочинац

Специјални известилац Европске уније за Балкан, Јелко Кацин, као окупаторски намесник, већ неколико година маршира Србијом и дели моралне и политичке лекције.

Кап је прелила чашу кад је почео да се хвали како је он „лично признао“ лажну државу Косово. Да српски властодршци имају имало достојанства, храбрости и родољубља, овај човек би одавно био проглашен непожељним гостом. Али, неко је намерно заборавио ко је заправо Јелко Кацин…

За време краткотрајног рата у некадашњој југословенској републици Словенији, Кацин је директно издавао наређење словеначким „територијалцима“ да побију заробљене војнике ЈНА. О томе постоји више него довољно материјала у војнобезбедносним службама Србије, али се они крију, јер се политичка елита улагује функционерима ЕУ.

Војне и цивилне службе безбедности у Србији и данас имају обимну документацију о ратним злочинима против ЈНА почињеним на територији Словеније 1991. године. Реч је о тешким повредама хуманитарног права и у неколико случајева наредбама за ликвидацију заробљених припадника ЈНА.

Војне безбедносне службе у Србији поседују аудио снимак у коме је јасно идентификован глас Јелка Кацина у тренутку када издаје наредбу припадницима словеначке Територијалне одбране да нападну колону ЈНА, а потом и ликвидирају заробљене војнике.

У Словенији су 1991. године од стране „територијалаца“повређена правила хуманитарног права – непоштовање и изостанак медицинске помоћи и неге повређенима и оболелима, спречавање санитетског особља у вршењу њихових дужности. „Територијалци“ и полицајци су нападали и санитетске јединице и транспорте, а бројни примери су наведени у брошури „Истина о оружаном сукобу у Словенији“, коју је крајем те године издала „Народна армија“.

На хеликоптер који је кренуо по рањенике, видео обележен знацима Црвеног крста, „територијалци“ су отворили ватру, иако је био договорен прекид напада. У близини Љубљане је 27. јуна оборен хеликоптер ЈНА са три члана посаде. Све до 5. јула надлежни органи Словеније су одбијали да изруче тела погинулих. Поједини високи функционери Словеније, међу којима и тадашњи министар за информисање Јелко Кацин, тријумфално су се сликали поред тела погинулих чланова посаде! Једну од тих фотографија објављујемо.

Европској унији очигледно није засметало што је Кацин своју каријеру изградио на злочину. Али, зашто то не смета властима у Србији? Отерајмо га, или осветимо погинуле, када Кацин дође у Србију!

М. Грабеж / Таблоид