Чеда Јовановић: „Селам алејкум и немој да ми говориш на првом месту да си Србин, буди човек такав ми требаш“ (ФОТО)

strpci-bez-mezara

Нови Пазар – Јучер је у Пријепољу одрžжана комеморативна академија Ш„Šтрпци без мезара“, тачно на двадесет прву годиšшњицу од када је 27. фебруара 1993. године, када су припадници српских паравојних јединица под командом Милана Лукића, уз логистичку помоћ држžаве Србије, отели 19 путника из воза 671 на релацији Београд-Бар, 18 Боšшњака и 1 Хрвата.

Академија је одржана у Дому културе у Пријепољу, а поред породица жртава, прдставника невладиних организација, представника јавног живота Санџака, те многобројних гражана Пријепоља и осталих градова Санџака скупу су присуствовали и муфтија санџачки Муамер-еф. Зукорлић, предсједник БДЗ Санџака др. Јахја Фехратовић, предсједник ЛДП-а Чедомир Јовановић, предсједник БНВ-а Самир Тандир, предсједник НВС Сеад Шаћировић, предсједник БКЗ-а др. Адмир Муратовић, представници осталих националних институција из Санџака, Босне и дијаспоре.

У својству домаћина скуп је поселамио предсједник БНВ-а Самир Тандир, који се захвалио присутним званичницима и свим присутнима који су дошли да се заједно сјетимо жртава у Штрпцима.

„Желим посебно да се захвалим и предсједнику Либерално деморатске партије г. Чедомиру Јовановићу чије принципијелне ставове изречене у Парламенту Републике Србије, који за разлику од неких ‘наших’ никада није калкулисао нити трговао. Ми Бошњаци никада нећемо зауставити.“ – казао је Тандир и додао, да кућа зла која је настала ‘93. године није угашена, већ се само постала софистициранија о чему говори и двадесетједнигодишња шутња о Злочину у Штрпцима.

Писмо подршке организаторима упутио је Неџад Ћорић, син Расима Ћорића који је убијен у Штрпцима, у којем је казао да жали што није у могућности присуствовати комеморацији и исказује захвалу муфтији Муамер-еф. Зукорлићу који није дозволио да жртве Штрбаца оду у заборав.

чеда

Потом се обратио предсједник ЛДП-а Чедомир Јовановић, који је своје обраћање отпочео са „селам алејкум“ и казао да је то учинио јер поштује народ којем је дошао у посјету.

„Један секунд без, оца, мајке, сестре, дјетета… је цијела вјечност. Не знам како се описује 21 година без њих и без правде о њима“ – казао је Јовановић на почетку.

„Моја обавеза је, заједно са Вама, да заштитим време које је пред нама, онако како ти нисам учинио јер нисам био кадар. Нема среће у држави ако у темељу постоји таква несрећа као ова која нас је данас окупила.“ – казао је господин Јовановић и додао да је став ЛДП-а био и остало „немој да ми говориш на првом месту да си Србин. Буди човек такав ми требаш.“ – закључио је предсједник ЛДП-а.

На крају се обратио муфтија санџачки Муамер-еф. Зукорлић, који, како је водитељ најавио, никада није изостао са комеморативне академије „Штрпци без мезара“ већ дужи низ година.

Муфтија је поручио да је поносан на свој народ, Бошњаке, који на мржњу нису одговорили мржњом, већ су се одлучили и имали снаге борити за промјене.

„Промјена се не може чекати пасивно. Ми се морамо борити за промјене. Ја се свих двадесет година рада борим да појасним да није моја вјера искључиво духовна дисциплина која ме тјера да се затворим у џамију и тамо ибадетим. Већ да се тамо напојим, освјежим своју духовну и моралну снаге, а да плодове моје вјере покажем у породици, послу, на улици и у заједници. То је моја вјера.“ – казао је Муфтија.

зукорлић

Након академије, уприличен је традиционални „Мимоход шутње“ шехидима Штрбаца, од Дома кулуре до спомен обиљежја у Шарампову, са једноминутним застајањем испред зграде Суда и Полиције у Пријепољу у знак протеста на двадесетједногодишњу шутњу.

sandzakpress.net

чеда 1 чеда 2 чеда 3 чеда 4