Руски маринци пушкама опколили украјинске полицајце

ruski marinac

Руска Црноморска флота данас је демантовала да су њене снаге заузеле војни аеродром код Севастопоља, на Криму, где је ова флота стационирана. Главно тужилаштво Украјине тражиће од Русије екстрадицију Виктора Јануковича.

Јанукович се први пут данас појавио у јавности на конференцији за новинаре у Ростову-на-Дону у Русији.

18:51 – УКРАЈИНА СПРЕМНА ДА ОДГОВОРИ НА НАПАДЕ

Руско министарство одбране потврдило да су оклопне јединице Црноморске флоте заузеле положаје на Криму, како би заштитиле људство и објекте те флоте. Украјина спрема „одговарајуће мере“ у случају „директне агресије руских снага“, саопштио украјински Савет ѕа националну безбедност.

18:21 – ПУТИН СА КАМЕРОНОМ, МЕРКЕЛОВОМ И РОМПЕЈОМ О УКРАЈИНИ

Руски председник Владимир Путин разговарао је данас о ситуацији у Украјини телефоном са британским премијером Дејвидом Камероном, немачком канцеларком Ангелом Меркел и председавајућим Европског савета Херманом Ван Ромпејом. Више о томе читајте ОВДЕ.

18:00 – ЛАВРОВ И КЕРИ ПОЗВАЛИ НА МИР

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров и амерички државни секретар Џон Кери позвали су данас поново на мир у Украјини уз посредовање Европске уније.

Према саопштењу руског Министарства спољних послова, Лавров је у телефонском разговору истакао потребу да се обуздају „екстремни радикали“ и да се у покушају да се оконча криза узму у обзир интереси свих политичких снага и свих украјинских региона, преноси Ројтерс.

17:04 – РУСКИ МАРИНЦИ С ЈУРИШНИМ ПУШКАМА ОПКОЛИЛИ УКРАЈИНСКЕ ПОЛИЦАЈЦЕ

Најмање 30 мушкараца у униформама руске Црноморске флоте и с аутоматским пушкама окружили су у петак једну базу украјинских граничних чувара у близини Севастопоља.

Новинар Ројтерска јавља да је на подручју четврти Балаклаве видео украјинску граничну полицију у кацигама и интервентној опреми затворену у граничној бази, са затвореним металним вратима и металним штитовима на прозорима.

Војник који се идентификовао као часник Црноморске флоте рекао је: „Овде смо… како се не би поновио Мајдан.“

15:30 – АЕРОДРОМИ ПОД КОНТРОЛОМ

СИМФЕРОПОЉ – Секретар Савета безбедности Украјине Андреј Парубиј рекао је данас да су два аеродрома на Криму под украјинском контролом, упркос покушајима наоружаних људи да их „заузму“.

Украјински министар унутрашњих послова Арсен Аваков је раније изјавио да руске снаге на Криму блокирају прилаз аеродромима у Симферопољу и Севастопољу, уз тврдњу да се ради о „војној инвазији и окупацији“.

Парубиј тврди, међутим, да су оба аеродрома под украјинском контролом, а да су наоружане особе поставиле контролне пунктове изван ваздушних лука, јавља АП.

15:05 – УКРАЈИНА РАЗМАТРА УВОЂЕЊЕ ВАНДРЕДНОГ СТАЊА НА КРИМУ

КИЈЕВ – Украјински Национални савет безбедности и одбране разматра увођење ванредног стања у Аутономоној Републици Крим, која се налази на северној обали Црног мора, изјавио је данас на конференцији за новинаре секретар тог савета Андреј Парубиј.

Он је рекао да је ово једна од варијанти које се разматрају, пренео је Итар-Тас с.

„Из правне тачке гледишта, такав сценарио пружа прилику за употребу војске“, додао је Парубиј.

14:29 – ЈАНУКОВИЧ: БОРИЋУ СЕ ЗА УКРАЈИНУ

Виктор Јанукович први пут се данас појавио у јавности на конференцији за новинаре у Ростову-на-Дону у Русији.

Он је на почетку рекао да је напустио Украјину због претњи по његов живот и живот његове породице и нагласио да га нико није свргнуо са власти већ да је био принуђен да оде.

Такође, Јанукович је рекао да ће наставити борбу за будућност Украјине против оних који покушају да заведу страх и терор.

Према његовим речима, власт у земљи је у рукама националистичких и профашитички оријантисаних људи, који представљају апсолутну мањину у Украјини.

„Биће нам тешко да изађемо из кризе у коју је упала земља. Потреси и жртве последица су политичке кризе. То је резултат неодговорне политике Запада која је повлађивала Мајдану. Украјина је снажна земља, успећемо да се извучемо“, рекао је Јанукович.

Његовим обраћањем у Ростову и званично је потврђено да је уточиште нашао у Русији.

Конференцију за новинаре прати, како преносе руски медији, око 200 новинара.

14:13 – ТИМОШЕНКО ЋЕ СЕ КАНДИДОВАТИ ЗА ПРЕДСЕДНИЦУ

ТИМОШЕНКО ЋЕ СЕ КАНДИДОВАТИ ЗА ПРЕДСЕДНИЦУ

Бивша украјинска премијерка, недавно пуштена из затвора Јулија Тимошенко, кандидоваће се на предстојећим мајским изборима за председницу Украјине, изјавио је чувени боксер који је предводио вишемесечне демонстрације у Кијеву Виталиј Кличко, преноси агенција Таш.

Председнички избори расписани су за 25. мај, а медији су нагадали ко ти кандидат за премијера, а ко за председника.

Иако је лидерка Отаџбинске партије Јулија Тимошенко одмах по изласку из затвора најавила председничку кандидатуру, и изричито оповргла тврдње да ће бити бући премијер, јавност интригира ко ће се све наћи на листи кандидата за председника Украјине. Међу могућим кандидатима је и Виталиј Кличко.

14:07 – ЂОКОВИЋ ПОДРЖАО АПЕЛ ДОНГОПОЛОВА ДА ПРЕСТАНЕ РАТ У УКРАЈИНИ

Украјински тенисер Александр Донгополов апелује да се ситуација у његовој земљи смири. Тој иницијативи прикључили су се многи тенисери. Више о томе прочитајте ОВДЕ

13:34 – КЛИЧКО: ТО ШТО РУСИ ШТИТЕ ЈАНУКОВИЧА – ПРОВОКАЦИЈА

Украјински опозиционар, боксер, Виталиј Кличко рекао је данас да то што Руси штите бившег украјинског председника Виктора Јануковича представља провокацију.

„За сваког Украјинца је провокација то што је руски председник Владимир Путин том крвавом диктатору, очито, одобрио уточиште“, рекао је Кличко за „Билд“.

Он је, када је реч о руским војним поступцима, навео да се у потпуности слаже са ставом вршиоца дужности украјинског председника о томе да би „свако померање трупа изван руских заштитних пунктова на Криму био акт агресије“.

„Срећан сам да се НАТО о томе јасно изјаснио“, рекао је Кличко.

13:26 – УКРАЈИНА ЋЕ ТРАЖИТИ ОД РУСИЈЕ ИЗРУЧЕЊЕ ЈАНУКОВИЧА

Главно тужилаштво Украјине тражиће од Русије екстрадицију Виктора Јануковича у случају да се потврди информација да се украјински председник којег је 22. фебруара Врховна рада (скупштина) сменила, налази у Русији, јавиле су агенције, позивајући се на саопштење Тужилаштва.

„Главно тужилаштво Украјине намерава да постави питање изручења грађанина Украјине Виктора Јануковича за којим је расписана међународна потерница у случају званичне потврде информације о његовом боравку на територији Руске Федерације“, наведено је у саопоштењу које преноси РИА Новости.

Тужилаштво је, наводи руска новинска агенција, саопштило и да је суд у Кијеву дао дозволу за његово хапшење и затварање.

12:41 – У ШВАЈЦАРСКОЈ ПОКРЕНУТА ИСТРАГА ПРОТИВ ЈАНУКОВИЧА И СИНА

Швајцарски тужилац је покренуо истрагу о прању новца против свргнутог председника Украјине Виктора Јануковича и његовог сина Александра, саопштила је данас канцеларија тужиоца у Женеви.

„У Женеви се води кривична истрага о прању новца против Виктора Јануковича и његовог сина Александра“, навела је та канцеларија, додајући да је истага почела у четвртак.
У саопштењу, које преноси Ројтерс, наводи се да су тужилац Ив Бертоса и полиција јуче ујутро претресли канцеларију компаније чији је власник Александар Јанукович и том приликом запленили више докумената.

Швајцарска је јуче објавила да ће замрзнути сва средства у швајцарским банкама која буду доведена у везу са било којим средствима породице Јанукович.
Влада те земље је наложила замрзавање имовине 20 Украјинаца.

11:58 – УКРАЈИНА ТРАЖИ ХИТНУ СЕДНИЦУ СБ УН

УКРАЈИНА ТРАЖИ ХИТНУ СЕДНИЦУ СБ УН

Украјински парламент данас је тражио од Савета безбедности УН да сазове хитну седницу о ситуацији у тој земљи и позвао потписнице Меморандума из Будимпеште да гарантују безбедност и територијални интегритет Украјине.

Меморандум из Будимпеште је међународни споразум о нуклеарном разоружавању Украјине и безбедносним гаранцијама за њену независност који су 1994. године склопиле Украјина, САД, Русија и Велика Британија.

Према том споразуму, Украјина се одрекла нуклеарног оружја у корист Русије, док су САД, Русија и Велика Британија обећале да ће поштовати независност и суверенитет Украјине, да ће штитити Украјину од спољње агресије, да је неће нападати нити вршити економски притисак на њу да би на тај начин утицале на њену политику и да неће употребити атомско оружје против ње.

11:32 – НИЈЕ ЗАУЗЕТ АЕРОДРОМ

Руска Црноморска флота данас је демантовала да је јутрос објављену информацију да су њене снаге заузеле војни аеродром код Севастопоља, на Криму где је ова флота стационирана

09:47 – ПРЕМИЈЕР КРИМА: ЈАНУКОВИЧ ЛЕГИТИМНИ ПРЕДСЕДНИК УКРАЈИНЕ

Новоизабрани премијер Крима Сергеј Аксјонов изјавио је данас да сматра Виктора Јануковича за легитимног председника Украјине.

„Ми сматрамо Виктора Јануковича за легитимног председника и наставићемо да следимо његова упутства“, рекао је Аксјонов новинарима.

Парламент Крима гласао је раније данас за именовање Аксјонова за премијера који је на том месту заменио Анатолија Могиљова, пренео је Итар-Тасс.

Посланици регионалне скупштине Аутономне Републике Крим изгласали су такође данас да 25. маја буде одржан референдум о регионалном статусу Крима у Украјини.

09:46 – РУСКИ РАТНИ БРОД ПРИСТАО У ЛУКУ У ХАВАНИ

РУСКИ РАТНИ БРОД ПРИСТАО У ЛУКУ У ХАВАНИ

Руски ратни брод пристао је у четвртак у луку у Хавани, дан пошто је руски министар одбране најавио планове о проширењу војног присуства Русије широм света.

У питању је обавештајно-извиђачки брод „Виктор Леонов ЧБ-175“, пренела је агенција АП, додајући да је његово присуство привукло пажњу знатижељних становника Хаване.

На јарболу брода вијориле су се и кубанска и руска застава.

Брод је наводно опремљен софистицираном опремом за електронско праћење, као и ракетама и оружјем за противваздушну одбрану.

Куба и Совјетски Савез су гајиле блиске војне и економске везе током Хладног рата, али су оне ослабиле после пада „гвоздене завесе“, додао је АП.

09:45 – КРИМ: РУСИ ЗАУЗЕЛИ ВОЈНИ АЕРОДРОМ У СЕВАСТОПОЉУ

Руски војници са шлемовима и оклопном заштитом, као и оклопним возилима, заузели су војни аеродром у Севастопољу.

Ројтерс је, позивајући се на Интерфакс, пренео информацију добијену од војних извора у том региону да је руска војска отишла на војни аеродром Белбек да би спречила слетање „бораца“.

Наоружана група, која је заузела аеродром у регионалном центру Крима, Симферопољу, патролира аеродромом, али нису заузели путницки терминал и изгледа да дозвољавају да аеродром нормално ради.

Очевидац са лица места Ројтерсу је испричао да људи под пуном ратном опремом, са пушкама и митраљезима, слободно улазе и излазе из контролног торња.

„Ја сам члан народне паравојне формације Крима. Ми смо прости људи, добровољци… Дошли смо на аеродром да чувамо ред и мир. Дочекаћемо авионе са осмехом -аеродром нормално ради“, рекао је Владимир, додајући да он и други волонтери не знају ко чини наоружану групу, мада подржавају њихове акције.

Украјински министар унутрашњих послова Арсен Аваков осудио је заузимање аеродрома на Криму, рекавши да је то оружана окупација.

Новости онлине