Вучићев изборни план: Велика коалиција, па промена Устава

dacic-vucic-dinkic

Због промене Устава и реформи, напредњаци морају да обезбеде двотрећинску већину у новом сазиву Скупштине Србије.

СНС ће највероватније формирати владу са више странака које пређу цензус, изузев ДС и ДСС.

Како „Блиц” сазнаје, Брисел и Вашингтон изразили су став да ДСС Војислава Коштунице не буде у извршној власти, јер се овој партији и даље приписује одговорност за паљење амбасада фебруара 2008. године. ДС, с друге стране, није пожељан партнер странци Александра Вучића, јер су превише заратили.

Вуковић: Ни велика влада није гарант стабилности

Ђорђе Вуковић, програмски директор Цесида, каже за „Блиц” да не искључује могућност да СНС и ако освоји довољну већину за самосталну власт ипак формира владу са још неким странкама. Али додаје да ни влада којом се обезбеђује двотрећинска већина није гарант стабилности.
– Ако буду реформе које могу да изазову социјалне немире, увек неко од партнера може да изађе са другачијим ставом. Ништа није гарант. Свака влада која је стабилна и може да спроводи реформе корисна је и то може да се оствари са једном странком или са више њих – каже Вуковић.

 

Стране дипломате се осим захтева везаног за ДСС неће мешати у постизборну комбинаторику и једино што их интересује када је реч о изборима у Србији је да странка која формира владу може да обезбеди двотрећинску већину у Скупштини због промене Устава и наставка дијалога са Приштином, али и спровођења реформи које ће Србију још више приближити ЕУ.

Како „Блиц“ сазнаје, из Београда су добијена уверавања да ће бити обезбеђена двотрећинска већина у Скупштини неопходна и за промене које треба да се спроведу у наредном периоду. Осим довољног броја у Скупштини, првенствено за расписивање референдума и промену Устава, у Србији мора да постоји снажна већина за реформу пензионог система, закона о раду, али и закона о приватизацији, државној управи.

Зоран Бабић, члан Председништва СНС, на питање о влади националног консензуса, каже за “Блиц” да се 16. марта догађа првенствено избор две владе – једна је влада коју би састављали тајкуни и друга коју ће водити Вучић и која улази у реформе.

– Влада коју састављају тајкуни Србију би вратила на старо, под окриље и у стегу тајкунско-политичко-криминалног лобија. Друга влада коју би водио лидер СНС Вучић је она која жели праве реформе и даљу борбу против криминала и корупције. Та влада може да нам обезбеди европску будућност државе, а свако ко жели такву владу 16. ће имати прилику да је подржи – наводи Бабић.

У СПС се залажу за што ширу коалицију. Дијана Вукомановић, потпредседница СПС, каже за “Блиц” да је то неопходно јер се Србија налази у озбиљним социјалним и економским проблемима.

– Зато је потребно да у Влади буду заступљене све структуре и сви интереси грађана. Председник СПС Ивица Дачић је показао у протеклих шест година да је за постизање националног консензуса и били смо у влади са ДС и сада са СНС. Дачић је 2008. и 2012. године био у позицији да одлучује ко ће ући у владу, чиме је показано да се залажемо за политички и партијски консензус – каже Вукомановићева.

БЛИЦ