Проруски редови самоодбране контролишу аеродром „Белбек“ у Симферопољу, Јанукович ће се данас поподне обратити новинарима

aerodrom kr

Прес служба Црноморске флоте Русије демантовала  информације о учествовању руских војника у блокирању аеродрома Белбек

Прес служба Црноморске флоте Русије негирала је информације о учествовању руских војника у блокирању аеродрома Белбек који се налази недалеко од Севастопоља, у украјинској Аутономној Републици Крим.

“Због нестабилне ситуације око места где су лоцирани делови Црноморске флоте Русије у Криму, ојачано је њихово обезбеђење антитерористичким јединицама“, – навели су прес служби флоте.

Аеродром Белбек, према свежим информацијама, од четвртка контролишу редови самоодбране који су формирани у Криму.

Глас Русије

Интерфакс: Руски војници заузели војни аеродром „Белбек“ у Севастопољу

Руски војници са шлемовима и оклопном заштитом, као и оклопним возилима, заузели су војни аеродром у Севастопољу, а наоружана група, која је заузела аеродром у регионалном центру Крима, Симферопољу, патролира аеродромом.

Ројтерс је, позивајући се на Интерфакс, пренео информацију добијену од војних извора у том региону да је руска војска отишла на војни аеродром Белбек да би спречила слетање „бораца“.

Наоружана група, која је заузела аеродром у регионалном центру Крима, Симферопољу, патролира аеродромом, али нису заузели путнички терминал и изгледа да дозвољавају да аеродром нормално ради.

Очевидац са лица места Ројтерсу је испричао да људи под пуном ратном опремом, са пушкама и митраљезима, слободно улазе и излазе из контролног торња.

„Ја сам члан народне паравојне формације Крима. Ми смо прости људи, добровољци… Дошли смо на аеродром да чувамо ред и мир. Дочекаћемо авионе са осмехом – аеродром нормално ради“, рекао је Владимир, додајући да он и други волонтери не знају ко чини наоружану групу, мада подржавају њихове акције.

Украјински министар унутрашњих послова Арсен Аваков осудио је заузимање аеродрома на Криму, рекавши да је то оружана окупација.

Путин наложио Влади да настави разговоре о економским односима са Украјином

Руски председник Владимир Путин је наложио влади да настави разговоре са Украјином о економским и трговинским односима и да се консултује са страним партнерима, укључујући Међународни монетарни фонд (ММФ) и Г8, о финансијској помоћи, наведено је у саопштењу објављеном на веб сајту Кремља.

У саопштењу је наведено и да је Путин наложио руској влади да размотри захтев Крима за слање хуманитарне помоћи.

Свргнути проруски оријентисани председник Украјине Виктор Јанукович требало би данас да одржи конференцију за новинаре након што је престао да се крије, док расте страх од избијања регионалног сукоба на полуострву Криму.

Виктор Јанукович ће се данас обратити новинарима у Ростову на Дону

Украјински председник Виктор Јанукович, кога је у суботу опозвао парламент, налази се у Русији и данас ће се обратити новинарима у Ростову на Дону, јавила је агенција Итар- Тасс, позивајући се на неименоване изворе блиске Јануковичу.

Јанукович се јуче огласио саопштењем у ком је истакао да се и даље сматра легитимним председником Украјине, подсетила је Раша тудеј.

Раша тудеј додаје да ће конференција за новинаре бити одржана у 17 сати по локалном времену (у 14 по средњеевропском).

Алексеј Пушков: Крим има право да сам одлучује о својој судбини

У Аутономној Републици Крим данас ће почети формирање нове владе, рекао је новинарима нови премијер украјинске аутономије – лидер странке “Руско јединство“ Сергеј Аксјонов.

Дан раније њега је Кримски парламент поставио на дужност шефа кабинета министара.

Раније су посланици сменили бившу владу републике и скоро једногласно одредили датум спровођења референдума о статусу аутономије – 25. маја, на дан председничких избора у земљи.

Председник комитета Државне думе Русије за међународна питања, Алексеј Пушков изјавио је данас да је референдум “легитимнија форма промене статуса Крима него спонтаног Мајдана“.

Крим има право да спроведе референдум о самоопредељењу свог статуса, – нагласио је посланик.

Танјуг