У Ђаковици графити „Само мртав Србин је добар Србин“

dobar srbin mrtav srbin

Антисрпски графит мржње појавио се на православној цркви у Ђаковици. Графит је исписан на албанском језику, а у преводу значи „Само мртав Србин је добар Србин“. Фотографију графита је на Твитеру објавио игуман манастира Високи Дечани отац Сава (Јањић).

Сава Јањић је на енглеском написао поруку, уз коментар да се ради о говору мржње на црпској цркви у Ђаковици

Српска православна црква снажно осуђује ширење етничке и верске мржње против српског и православног наслеђа у Ђаковици, написао је Сава Јањић.

Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију је такође осудила скрнављење православне цркве у Ђаковици и затражила од међународне заједнице да реагује како би се зауставила нетрпељивост према Србима.

У саопштењу Канцеларије се указује да „сваки некажњени злочин води ка новим злочинима, па је и ширење националне и верске мржње само наставак догађања која су се десила у Ђаковици за Божић и задушнице“.

Канцеларија је оценила да је до исписивања поруке на цркви у Ђаковици довео изостанак јавне осуде линча, којем су Срби били изложени 7. јануара, и забране да на задушнице обиђу гробља својих најближих, као и чињеница да нема окривљених и осуђених како за те инциденте тако и за остале злочине над Србима у покрајини.

„Тражимо од надлежних органа и од међународне заједнице да озбиљно схвате ове поруке мржње и да предузму одлучне кораке како би се пронашли кривци, јер се само тако верској и националној нетрпељивости може стати на пут“, наводи се у саопштењу.

Расељени Ђаковчани забринути због антисрпских графита

Расељени Ђаковчани изразили су забринутост због исписивања антисрпског графита на манастиру Успење Пресвете Богородице у Ђаковици и позвали међународну заједницу да коначно спречи насиље уперено ка Србима, изјавио је председник Удружења расељених Ђаковчана Ђокица Станојевић.

„Графит исписан јуче на зиду манастира је између осталог и притисак на четири монахиње, једине које су преостале у том граду од 12.000 Срба, колико их је живело у Ђаковици до 1999. године“, рекао је Станојевић, који је апелова на Кфор, Еулекс, институције у Приштини, да стану на пут насиљу над Србима, које се, услед изостанка осуде, више пута поновило од Божића када су каменовани расељени који су дошли на своја огњишта да прославе Божић.

Вести онлајн