Себастијан Курц: Аустрија подржава стремљење Косова ка ЕУ

sebastijan-kurc-hasim-taci-1

Министар спољних послова Аустрије, Себастијан Курц је данас изјавио у Приштини да Беч подржава стремљење Косова за учлањење у Европску унију.

 

– Ми врло јасно подржавамо перспективу Косова за учлањење у ЕУ и подржаћемо свим потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању за време (садашњег) грчког председавања Европском унијом – рекао је Курц на заједничкој конференцији за медије са ткзв. министром спољних послова Косова Енвером Хоџајем.

Аустријски званичник је истакао да је веома задовољан тиме што се чине кораци ка потписивању билатералног споразума Косова и Аустрије.

Он је такође изразио опредељење своје земља да и даље помаже Косово у оквиру мисије Еулекс и рекао да ће повећати број припадника свог контигента унутар Кфора да би се обезбедила безбедност и стабилност на Косову.

Аустријски министар са ратним злочинцем Хашимом Тачијем

Такозвани министар Хоџај је високо оценио допринос Аустрије у две последње деценије и изразио захвалност Аустрији што је, како је рекао, пружила подршку стварању „косовске државе“.

Њих двојица су потписала споразум о јачању сарадње у култури, док су ткзв. министар финансија Косова Бесим Бећај и представници Аустријске банке потписали споразум о финансирању електронског образовања.

Аустријског министра данас је у Приштини примио ратни злочинац Хашим Тачи.

Бета