Јанукович: Ја сам и даље председник Украјине

????????????????

КИЈЕВ – Виктор Јанукович обратио се изјавом народу Украјине истичући да и даље себе сматра легалним председником Украјине. Наоружани људи заузели су зграду регионалне владе и парламент на полуострву Крим и истакли руску заставу. Скупштина демонстраната у Кијеву изабрала је Арсенија Јацењука за премијера Украјине. Руски борбени авиони стављени у стање борбене готовости. Русија ће бранити права својих сународника, наведено на твитер профилу Министарства спољних послова Русије.

11.53 – Русија је пристала да осигура личну безбедност опозваном украјинском председнику Виктору Јануковичу, објавиле су данас руске новинске агенције цитирајући извор из врха руских власти.
„У вези захтева председника Јануковича да му се гарантује лична безбедност, могу да кажем да је тај захтев одобрен за територију Руске федерације“, рекао је тај извор, а пренео Ројтерс.

11.39 – Виктор Јанукович обратио се данас изјавом народу Украјине истичући да и даље себе сматра легалним председником Украјине, пренела је руска агенција Итар-Тас с. „Ја, Виктор Фјодорович Јанукович обраћам се народу Украјине. И даље себе сматрам законитим шефом украјинске државе, изабраним на основу слободног изражавања воље украјинских грађана“, наведено је у изјави достављеној руској државној агенцији.
Истичући да не може да буде искључен из трагичних догађаја у Украјини, Јанукович је навео да Споразум о решавању кризе који су он и лидери украјинске опозиције у присуству западних партнера потписали 21. фебруара није испуњен. Према његовим речима, све што се сада догађа у Врховној ради (скупштини) Украјине нелегитимно је. Јанукович је затражио од Русије да му осигура личну безбедност и да га заштити од екстремиста, наведено је у изјави.

11.30 – Отправник послова Русије у Украјини Андреј Воробјов позван је данас у Министарство иностраних послова Украјине где му је уручено нота у вези са неодложним одржавањем билатералних консултација, као и са молбом за уздржавање од кретања јединица руске Црноморске флоте изван локација где су стациониране, саопштило је украјинско министарство.

11.28 – Опозвани украјински председник Виктор Јанукович, који се у јавности није појавио од суботе, налази се у једном санаторијуму Кремља код Москве, објавила је угледна руска информативна агенција РБК.

11.10 – Будући кандидат за председника Украјине, боксер, Виталиј Кличко упозорио је данас председника Русије Владимира Путина да Москва не пружи заштиту бившем украјинском председнику Виктору Јануковичу.

10.49 – Седница украјинске Врховне раде (парламента), на којој треба да буде изгласана нова влада, почела је јутрос у 9 сати по локалном времену, јавила је украјинска агенција Укринформ.

10.40 – Украјинске банке ће имати неопходну ликвидност, укључујући готовину, али само у условима транспарентности и контроле њеног коришћења, рекао је нови шеф Националне банке Украјине (НБУ), Степан Кубив.

10.01 – Амерички државни секретар Џон Кери рекао је да слободни избори нису нужно увод у истинску демократију, што се показало у многим земљама, а једна од њих је и Украјина. Према његовим речима, вишемесечни протести у Украјини, који су довели до свргавања председника Виктора Јануковича, само су један од примера „моћи народа“ у протеклим месецима, а сличну судбину је доживео и први демократски изабрани председник Египта Мухамед Морси, што доказује да сами избори нису увек довољни.

9.49 – Вршилац дужности украјинског председника Александар Турчинов је данас упозорио руске снаге да не напуштају своју поморску базу на Криму, након што су јутрос у кримској престоници Симферопољу наоружани људи заузели зграде регионалне владе и парламента и истакли руске заставе. „Било какво кретање трупа, посебно изван те територије, сматраће се војном агресијом“, истакао је Турчинов, а пренела агенција АП.

9.37 – Борбени авиони распоређени дуж западне руске границе су данас стављени у стање борбене готовости, саопштило је руско Министарство одбране. „Ти авиони у пограничним подручјима спроводе константне патроле из ваздуха. Чим су обавештене о стању борбене готовости, ваздухопловне снаге у западном војном округу су наложиле полетање авиона према базама“, наводи се у саопштењу које је пренео Интерфакс.

9.11 – Русија ће „снажно и бескомпромисно“ стати у одбрану права својих сународника, саопштило је данас руско Министарство спољних послова, истовремено док расту тензије на Криму, једином региону Украјине чије већинско становништво чине Руси. „Руско Министарство спољних послова ће у међународној арени наставити да брани права својих сународника и снажно ће и бескомпромисно реаговати кад она буду прекршена“, наводи се на Твитер профилу Министарства, а пренео је Ројтерс.

Дописник Ројтерса из главног града Крима Симферопоља каже да су врата парламента блокирана изнутра столовима и столицама и да нико не може да уђе у зграду.

Позивајући се на очевица, Интерфакс јавља да се унутра налази око 60 људи који имају велику количину оружја, додајући да нико није повређен приликом заузимања зграда рано јутрос.

Крим, једини регион у Украјини где етнички Руси чине већину, последњи је велики бастион отпора новим политичким лидерима у Кијеву после свргавања председник Виктора Јануковича у суботу.

Нови украјински лидери забирнути су због знакова сепаратизма на Криму. Заузимање зграде потврдио је вршилац дужности министра унутрашњих послова Арсен Аваков на украјинској телевизији, али није изнео много детаља о томе.

Он је изјавио да су војска и полиција у приправности, јавља АП.

Руски председник Владимир Путин до сада није реаговао на позиве неких етничких Руса на Криму да тражи назад ту територију коју је 1954. године Украјини, која је тада била у саставу Совјетског Савеза, поклонио совјетски комунистички лидер Никита Хрушчов.

САД кажу да би евентуална руска војна операција била велика грешка.

Етнички Татари, који подржавају нове украјинске лидере и проруски сепаратисти јучце су се сукобили испред регионалног парламента.
„Речено ми је да су зграду парламента и зграду владе заузели наоружани људи у униформама на којима нема препознатљивих симбола. Они још нису изнели захтеве“, написао је на Фејсбуку локални татарски лидер Рефат Чубаров, преноси Ројтерс. Око 100 полицајаца окупило се испред зграде парламента. Улице око парламента су биле углавном пусте и на њима су се могли видети само људи који су ишли на посао.

Интерфакс јавља да кримски паралмент и владу контролишу јединице за самоодбрану које су формирали грађани који говоре руски.

Јанукович је збачен с власти после тромесечних протеста и налази се у бекству. Полиција трага за њим због погибије око 100 људи који су страдали у сукобима током протеста.

Део руске Црноморске флоте налази се у луци Севастопољ, а Крим је једина области у Украјини где су Руси бројчано доминантни, мада многи етнички Украјинци у другим регионима говоре руски као први језик.

Татари, који су туркијски народ, били су жртве совјетског лидера Јосифа Стаљина у Другом свтском рату и 1944. године су масовно депортовани у совјетску централну Азију због сумње да сарађују са нацистичком Немачком.

Десетине хиљада њих су се вратили у домовину након што је Украјина стекла независност после распада Совјетског Савеза крајем 1991. године.

Танјуг