Агим Чеку: Промена имена у оружане снаге – у координацији са НАТО

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Приштина – Такозвани министар безбедносних снага Косова Агим Чеку је рекао да је најава промене имена БСК у „Оружане снаге Косова“ извршена у координацији са НАТО и стратешким партнерима.

Чеку је истовремено убеђен да оснивање „Оружаних снага Косова“ није само у интересу „Косова“ него и НАТО-а јер мировне снаге Кфора неће заувек остати на Косову.

Он је казао да су такозване косовске институције на дневној основи у односима са НАТО, а како тврди, целокупан процес надгледања сектора безбедности одвијао се под надзором саветодавне екипе НАТО пакта, преноси данас лист „Епока е Ре“.

– Саветодавна екипа НАТО била је посматрач овог процеса од самог почетка до краја. Снаге НАТО-а су добро информисане о овом процесу и упуствима из овог процеса за косовску владу – рекао је Чеку.

Према његовим речима, и у сектору безбедности и одбране косовске институције полако треба да преузимају овлашћења.

Говорећи о новим орузаним снагама, он је казао да ће то бити процес који ће да траје с обзиром да ће бити потребна доктрина, тренинзи и друга опрема.

– То ће потрајати. Саветоваћемо владу како треба то да изгледа по фазама у складу са буџетским могућностима ткзв. Косова. Ништа се не може брзо решити, јер треба нова опрема, нови тренинзи и нова доктрина. Али почетак формирања ових снага се очекује веома брзо – закључио је Чеку, преноси „Епока е Ре“.

Танјуг