Игор Лукшић и Енвер Хоџај: Односи Црне Горе и Косова су за пример

luksic i hodzaj11

Подгорица — Односи Црне Горе и ткзв. Косова могу се узети као пример међудржавне сарадње, оценили су министри Игор Лукшић и Енвер Хоџај.

Потпредседник црногорске владе и шеф дипломатије Игор Лукшић и ткзв.министар иностраних послова Косова Енвер Хоџај су, у заједничком ауторском тексту за подгоричку “Побједу”, навели да “међусобно поверење и конструктивна сарадња карактеришу одличне билатералне односе” Црне Горе и ткзв. Косова.

Лукшић и Хоџај су подсетили да је Црна Гора лани отворила дипломатско представништво у Приштини, а ткзв. Косово ће ове године отворити амбасаду у Подгорици.

“Успостављање дипломатских представништава у два главна града представља још један значајан корак у изградњи конструктивних суседских односа”, оценили су они.

Лукшић и Хоџај су навели да је процес разграничења између ткзв. Косова и Црне Горе, који је у току, још један добар пример како суседи могу решити ово потенцијално врло комплексно питање на одговоран и конструктиван начин.

“До сада смо, кроз конструктиван дијалог и сарадњу, успели да дефинишемо 95 одсто наше границе. Дух поверења, флексибилности и способности за изналажење заједничких решења, чак и када се бавимо најосетљивијим политичким питањима може, надамо се, служити као инспирација и пример који друге земље у региону треба да прате”, сматрају они.

Према речима Лукшића и Хоџаја, Црна Гора и ткзв. Косово успешно решавају и питање националних мањина.

“Још један суштински аспект конструктивног суседства јесте и заједничка сарадња и узајамна подршка у погледу регионалне сарадње и представљања”, навели су они.

Лукшић и Хоџај су поручили да ће Црна Гора и ткзв. Косово тежити јачању политичке, економске и социјално-културне сарадње, а дијалог двеју влада ће се наставити кроз нове облике и моделе комуникације, укључујући могуће заједничке седнице.

“Требало би још једном подвући да ће дијалог, поверење, тесна и садржајна сарадња ткзв. Косова и Црне Горе, као и између свих земаља унутар и у оквиру региона, служити као истински и кредибилан доказ да цели регион дели суштинске европске вредности, што нас све води ка заједничком крајњем циљу – пуноправном чланству у ЕУ”, навели су они.

Танјуг