Деманти Двери

dveri

Покрет Двери демантује наводе објављене дана 24.02.2014.године на интернет порталу ,,Правда“, који се тичу тврдњи да се Двери наводно нису успротивиле усвајању Упутства за спровођење избора на простору Косова и Метохије.

Наиме, управо захваљујући представницима  Двери, осујећен је покушај третирања територије АП Косово и Метохија као засебне изборне јединице а чињеница да Двери нису узеле учешће у гласању поводом једног неуставног предлога указује на то да наш Покрет циљано није дао легитимитет усвајању оваквог неуставног предлога. Дакле сваки исказан став у смислу гласања за или против усвајања оваквог флагранто неуставног предлога би значио давање легитимитета истом.

Представник Двери у Републичкој изборној комисији, члан у проширеном саставу, адвокат Марко З. Пушица је покренуо расправу по тачки дневног реда која се тиче Упутства за спровођење избора на простору КиМ и при томе детаљно образложио зашто је овакво упутство противно уставу Републике Србије и одредбама Закона о избору народних посланика те је предложио да се упутство измени и уподоби законској регулативи.

При томе је указао и на чињеницу да би спровођење изборних радњи на начин предвиђен оваквим упутством  представљало дискриминацију бирача који су својим потписима подржали учествовање Групе грађана Двери на предстојећим изборима, као и осталих бирача који су подржали преостале опозиционе политичке субјекте, а из разлога што је спровођење избора на територији Косова и Метохије поверено свега тројици чланова бирачких одбора именованим од стране трију парламентарних странака, дакле уз ускраћивање представницима групе грађана Двери и осталим учесницима избора из редова опозиције, да узму учешће у спровођењу предстојећих избора.

 

Представник ГГ Двери је такође истакао да би уколико се наведено упутство не  измени, ту тачку дневног реда требало изоставити, јер се уопште не може одлучивати о тако накарадном и флагрантно неуставном предлогу за спровођење избора на КиМ. Из тог разлога члан РИК предложен од стране Двери, није узео учешће у гласању о усвајању наведеног неуставног и противзаконитог упутства.

 

Истине ради, напомињемо да се представник СРС у Републичкој изборној комисији јавио за реч тек након излагања Марка Пушице.

Приликом расправе о следећој тачки дневног реда, која се односила на усвајање решења о одређивању бирачких места на територији АП Косово и Метохија, представник Двери је указао на потребу измене назива решења, из разлога што се за територију читаве Републике Србије, као јединствене изборне јединице, мора донети интегрално Решење о одређивању бирачких места, те би се морала унети измена у смислу додавања називу решења речи ,,допунско“. Поменути предлог је усвојен великом већином гласова присутних чланова РИК. Тиме је осујећен покушај третирања територије АП Косово и Метохија као засебне изборне јединице.

Представници ГГ Двери у Републичкој изборној комисији:

Адвокат Марко З. Пушица

Адвокат Огњен О. Ђурић