Ко је платио убиство Ђинђића?

aleksandar-vucic-nemacki-poltron

Владина комисија морала би да одговори на питање да ли је и ко у земљи и иностранству имао политичког и финансијског интереса да убије Ђинђића. Досадашња истрага и суђење били су усмерени само према извршиоцима убиства. Зато је једна од кључних ствари да се утврди да ли су осуђени за атентат на премијера добили новац за овај злочин и, ако јесу, од кога, каже адвокат Рајко Даниловић, правни заступник породице Ђинђић.

Како је већ објављено, чланови комисије ће бити бивши судија Марко Кљајевић, адвокати Рајко Даниловић, Олгица Батић и Анте Бошковић, као и представници БИА, тужилаштва, МУП-а и Министарства правде.

 

Даниловић је подсетио да је Александар Вучић рекао да Србија подржава захтев европских парламентараца да се открију и приведу правди евентуални налогодавци и финансијери атентата на премијера. Додао је да је Вучић подржао иницијативу да се формира комисија која ће истражити позадину убиства српског премијера.

 

Затајили МУП и БИА

Рајко Даниловић додаје да би требало да се скине ознака државне тајне са свих докумената и доказа које је прикупила Комисија за испитивање система безбедности на чијем челу је био Жарко Кораћ. МУП и БИА требало је да утврде пропусте у систему обезбеђења. Иако је од тада прошло више од десет година, ни МУП ни БИА нису обавили овај посао.

– Овај случај би требало да истражује државна комисија. Држава треба да одреди њен састав, циљеве и компетенције. Још није одлучено да ли ће то учинити садашњи технички кабинет Ивице Дачића, будућа влада или неки други државни орган , каже Даниловић.

 

Известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин изјавио је прошле недеље да је обавештен о томе да постоји додатна документација, ван Србије, у вези с позадином атентата на Зорана Ђинђића и да би она могла да буде искоришћена ако буде покренута нова истрага. Он је напоменуо да се морају рашчистити сва отворена питања везана за деловање служби безбедности и њихових веза с организованим криминалом и политичким структурама.

 

Кацин је један од четири посланика у Европском парламенту, који су упутили писмо Директорату за проширење ЕУ у коме траже да се расветљавање политичке позадине убиства премијера Србије Зорана Ђинђића унесе као услов у два преговарачка поглавља у преговорима Србије са Европском унијом – о правосуђу и основним правима.

 

Зорана се сете пред изборе

Гордана Ђинђић Филиповић, сестра убијеног премијера, каже да она и њена мајка подржавају сваку иницијативу која води до откривања наручиоца убиства њеног брата.
– Само, немам поверења у иницијативе које служе за предизборну кампању. Бојим се да је то маркетиншки трик, јер некако се Зорана сви сете уочи избора. Једино ме интересује резултат, да се открију и казне инспиратори и наручиоци убиства, каже Гордана Ђинђић Филиповић за Блиц.

  БЛИЦ