Српска Листа против уласка у НАТО и концепта војне неутралности, за војну унију са Русијом

дедеић 1

Српска листа противи се уласку у НАТО, а концепт војне неутралности сматрамо прескупим и неодрживим. Тај концепт је веома често и ризичан што се најбоље потврдило у случају Украјине која, баш као бивша Југославија, није успјела да одржи баланс између националних и интереса најјачих глобалних фактора. Зато ће се Српска листа активно залагати да Црна Гора, прије свега када је у питању сектор безбједности, буде у блоку који предводи Русија кроз евроазијске интеграције, у Организацији договора о колективној безбједности.

Српска листа ће у времену пред нама образлагати пројекат ,,трећег пута“ када су у питању војне и економске интеграције и тражићемо равноправан третман од стране државе у кампањи у односу на оне који заговарају атлантске интеграције и неодрживи концепт војне неутралности. Инсистирамо да и наша опција буде равноправна на евентуалном референдуму уз опције уласка у агресивни НАТО савез и пројекат формалне неутралности који је компатибилан са штетним пројектом Европске уније у коме, као неутралне, партиципирају пет ЕУ земаља.

Војна компонента евроазијских интеграција, ОДКБ, носи и заштитничку политичку компоненту јер се ради о војном савезу независном од НАТО пакта. За разлику од НАТО пакта који је убијао грађане Републике Српске, Србије и Црне Горе, ОДКБ није агресивна организација, већ има изразито одбрамбени, односно одвраћајући каракатер. То значи да војници из Црне Горе не би учествовали у агресивним освајачким ратовима, него искључиво у заједничким маневрима са Русијом и другим чланицама ОДКБ, као и у  операцијама заштите мира на евроазијском простору.

Војска Црне Горе би користила предности обуке по руском моделу што значи да би ефикасније достигла интероперабилност у једном од два блока који, за разлику од ,,неутралних“, штити своје чланице сагласно Статуту ОДКБ-а.

Власт и тренутна парламентарна опозиција ће поштовањем нове алтернативе војним интеграцијама показати да имају демократски капацитет и да, иако већину у тим странкама чине агенти запада, неће бити и формално антируски расположени.

Добрило Дедеић, предсједник Српске листе