Званични Лондон је данас упозорио Москву да не интервенише у „комплексној“ украјинској кризи

vilijam-hejg

Лондон — Званични Лондон је данас упозорио Москву да не интервенише у „комплексној“ украјинској кризи.

Званични Лондон наводи да британска влада жели да да свој допринос међународном економском пакету чији је циљ да се ублажи „очајнички тешка“ ситуација у којој се налази украјинска привреда.

Британски шеф дипломатије Вилијам Хејг је у изјави за ББЦ ТВ навео да је његова влада у сталном контакту са руском владом како би покушала да увери Москву да не мора да је брину блискије везе између Украјине и Европске уније, пренео је Ројтерс.

„Уколико буде осмишљен економски пакет, биће важно да Русија не учини ништа што би могло да угрози примену тог пакета и да сарађује и подржава те мере“, рекао је Хејг.

На питање новинара да ли је забринут да би Русија могла да „пошаље тенкове“ како би одбранила интересе грађана источне Украјине који су пореклом Руси, британски шеф дипломатије је упозорио да до руске интервенције не треба да дође.

„Заиста не би било у интересу Русије да уради тако нешто. Морамо да одржимо комуникацију са Русијом, што и радимо… како би украјински народ могао да одлучи којим путем жели да крене напред. Пред њима су многе опасности и неизвесности“, навео је Хејг.

Украјински парламент је јуче изгласао опозив председника Виктора Јануковича након тромесечних уличних протеста, док је истовремено његова главна ривалка Јулија Тимошенко након пуштања из затворске болнице одржала емотиван говор на централном кијевском тргу Мајдан, у којем је демонстранте назвала херојима.

Хејг је истакао како је приоритет да се Москва увери да судбина Украјине не представља „игру без добитника“ и да ближе везе са ЕУ нису лоше.

„У интересу је украјинског народа да може слободније да тргује са ЕУ. То је такође у интересу руског народа“, рекао је британски званичник и додао да не зна који ће бити „следећи потез Русије“, али је апеловао на украјинску опозицију да што пре формира владу националног јединства и поради на спасу привреде.

„Док се све ово дешавало, украјинска привреда је пролазила кроз очајнички тешко раздобље. Потребан јој је економски програм који ми, преко Међународног монетарног фонда и других институција, можемо да јој обезбедимо, како би на тај начин била избегнута још већа економска криза“, истакао је Хејг.

Танјуг