Виктор Јанукович: Нећу потписати ниједну одлуку Раде јер су нелегалне – Карл Билт: Јанукович у обавези да потпише све одлуке

viktor-janukovic

Председник Украјине Виктор Јанукович изјавио је у снимљеном телевизијском обраћању да неће поднети оставку, да неће напустити Украјину, и да политичка дешавања у земљи личе на „успон нацизма“, јављају светски медији.

Јанукович је рекао и да су нелегалне све резолуције које је усвојио парламент Врховна рада.

У обраћању које је емитовала украјинска ТВ станица ИЦТВ, Јанукович је такође описао дешавања у Украјини, као „вандализам, бандитизам и пуч“.

„Остајем у Украјини и тражим од свих међународних посматрача и посредника да зауставе радикале. Одлуке које је донела Рада су илегалне. Нећу ништа да потпишем“, рекао је Јанукович, преноси Итар тасс.

Наводећи да су одлуке Раде нелегалне, Јанукович је ситуацију у земљи упоредио с успоном нацизма у Немачкој 30-их година прошлог века.

„Видимо понављање нацизма, када су тридесетих година нацисти долазили на власт. Забрањивали су партије. Сада се дешава исто, гоне, пребијају људе, пале канцеларије Партије региона“, рекао је Јанукович у обраћању на руском језику.

У Харкову је данас одржан антимајдански скуп чланова Партије региона из југоисточне Украјине где Јанукович има високу подршку, с којег је поручено да „преузимају на себе одговорност за спровођење уставног поретка, закона и права грађана на својој територији“.

Наводи се да ће та одлука бити на снази док у Кијеву не буде успостављен уставни поредак, поручено је са тог скупа, на којем је учествовало око 4000 делегата, међу којима и делегација руске Државне Думе.

Јанукович је такође рекао да ће да заштитити народ и да ће уложити максималан напор да се крвопролиће оконча.

„Не спремам се да одем из земље, не спремам се да дам оставку. Ја сам законито изабрани председник. Имам гаранције свих међународних посредника“, казао је Јанукович.

Јанукович је такође рекао да је председник Парламента Володимир Рибак поднео оставку зато што је претучен, преноси Би Би Си.

Јанукович у свом интервјуу из Харкова наглашава како су неки од његових страначких колега прешли на страну опозиције под претњама.

„Има издајника, али неки су то учинили због страха за себе и своје породице“, рекао је.

Напета ситуација у Украјини се наставља, а након великог митинга у Харкову – где се сада налази и Јанукович – постоји све већа могућност дезинтеграције земље на запад и исток.

Карл Билт: Јанукович у обавези да потпише све одлуке Раде

Београд — Министар спољних послова Шведске Карл Билт каже да је суверенитет Украјине фундаментална ствар, и да га гарантује и Русија и остале европске земље.

Русија је, с друге стране, оценила да понашање опозиције представља претњу суверенитету те земље.

„Опозиција није испунила ниједну од преузетих обавеза, већ је само испоручила нове захтеве, повиновавши се наоружаним есктремистима и пљачкашима чије понашање представља директну претњу суверенитету Украјине“, саопштило је руско министарство спољних послова.

Шеф шведске дипломатије је на свом Твитер налогу коментарисао данашња дешавања у Украјини, и написао да је Јанукович, који је још председник Украјине, у обавези да потпише одлуке Раде, стављајући тако постигнут споразум на снагу.

Императив је да је нова влада у Украјини брзо створена како би обезбедила ред, очување интегритета и како би започела реформе, написао је он.

Бета-Advance.hr-Б92-НСПМ