Приштина Вулину забранила да посети Косовску Митровицу

aleksandar-vulin-u-crnom

БЕОГРАД – Министру без портфеља задуженом за Косово и Метохију Александру Вулину забрањено је да посети Косовску Митровицу, где је требало да борави у недељу и понедељак.

Како се наводи у саопштењу Канцеларије за КиМ, у писму које је потписао шеф Канцеларије ЕУ на Космету Самуел Жбогар, за недељу, 23. фебруара постоји „неразумљиво и неаргументавно“ образложење због чега министар Вулин не може у Косовску Митровицу, а то су поновљени избори за градоначелника у овом граду, док за понедељак 24. фебруара нема баш никвог објашњења.

Вулин је у понедељак требало да отвори нови Спортски центар у Косовској Митровици, што су приштинске власти забраниле.
„Јасно је да ваљаног објашњења нема ни за једно ни за друго. Ради се искључиво о самовољи Приштине, која на овај начин, крши једно од основних људских права, право на слободу кретања“, наводи се у сапштењу.

Сутра министар Вулин неће моћи да оде у Косовску Митровицу, данас, на Задушнице 120 Ђаковчана не може да обиђе гробове својих мртвих, јер им се не гарантује безбедност, пре само недељу дана министру Вулину је онемогућен одлазак у општину Штрпце…
„Позивамо међународну заједницу да у складу са мандатом који има обезбеди слободно и безбедно кретање Србима на Косову и Метохији, а српским званичницима да буду са својим народом у Покрајини, увек када се за то укаже потреба и прилика“, наводи се у саопштењу и додаје да још једном траже да Приштина поштује договоре из Брисела и европске вредности на које се стално позива, очито без покрића.

Танјуг