КПС забранила Србима из Ђаковице да обиђу гробље за Задушнице

djakovica

БЕОГРАД – Канцеларија за Косово и Метохију осудила је одлуку Косовске полиције и приштинских институција да забране да око 120 Ђаковчана данас, на Задушнице обиђу гробове и упале свеће.

Како се наводи у саопштењу, Србима се по ко зна који пут на Космету ограничава кретање, забрањује им се да обилазе гробове и огњишта.

Ни овога пута, Срби неће моћи да се помоле у цркви Успења Пресвете Богородице у Ђаковици и да обиђу четири монахиње, које су једини српски становници овог града, од 12.000 колико их је било пре сукоба у Покрајини, као што то нису могли на Бадње вече и на Божић, ове године, кажу у Канцеларији.

Они су позвали међународну заједницу да реагује и да створи услове за слободно и безбедно кретање Срба и свих грађана Косова и Метохије.
„Данас су Срби једини народ у Европи који не може да обиђе гробове својих мртвих и своје цркве. Док се то не заустави, на Косову неће бити услова за безбедан заједнички живот и помирење, за шта се Република Србија и њена Влада залажу“, наводи се у саопштењу.

Танјуг